Vágólapra másolva!
Helmut Marko szerint nehéz lett volna két élversenyzővel együtt dolgozni, Räikkönen ráadásul a kora miatt is hátrányba került Ricciardóval szemben.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko az O Estado de S.Paulo című brazil napilapnak nyíltan beszélt arról, miért Daniel Ricciardót választották Mark Webber év végén megüresedő helyére. Az osztrákok másik jelöltje az elmúlt két szezonban remek formában versenyző Kimi Räikkönen volt, Marko szerint azonban több tényező is a 2007-es világbajnok szerződtetése ellen szólt.

„A döntésünknél azt vettük figyelembe, hogy hosszú távon mi lenne a legjobb megoldás számunkra” – magyarázta. „Hány éves is Kimi, 34? Daniel csak 24, a szerződése pedig három évre szól.”

Marko elismerte, Räikkönen a kora mellett amiatt is hátrányba került, hogy Vettelhez hasonlóan a mezőny legjobb versenyzői között tartják számon. „Nem lenne könnyű két olyan versenyzővel együtt dolgozni, mint Kimi és Sebastian” – mondta. „Mindketten kötelességüknek éreznék, hogy a legjobbak legyenek.”

Marko szerint Alonso nem tudott volna együtt dolgozni Vettellel Forrás: AFP

A választ alapján Ricciardótól nem várják el, hogy komoly harcot folytasson Vettellel, de Marko szerint neki is meg kell szorongatnia a címvédőt. „Remélhetőleg három-négy verseny után már kihívást állít Sebastian elé” – nyilatkozta az osztrák, aki szerint Ricciardo pontosan tudja, mit várnak tőle. „Azt nem mondom, hogy meg kell vernie Vettelt – de remélem, szerez annyi pontot, amennyire a konstruktőri bajnokság megnyeréséhez kell.”

„Arra van szükségünk, hogy Daniel olyan gyors legyen, mint Mark” – szögezte le. „Mark néha Sebastian szintjén vezetett, sőt néha jobb is volt nála. Ricciardótól is ezt várjuk el.”

A nyári szünetben az is felmerült, hogy a Ferrarival elégedetlen Fernando Alonso igazolhat át az osztrákokhoz, de Marko szerint erre nem volt komoly esély. A Red Bull kulcsemberei ugyanis még soha nem dolgoztak együtt Alonsóval, így nem tudhatták, hogyan férne meg egymás mellett a kétszeres világbajnok és Vettel.

„Néhány ilyen versenyzővel lehetséges együtt dolgozni, másokkal viszont nem. Az alapján, amit eddig láttunk Alonsótól, arra jutottunk, hogy nem működne ez a kapcsolat” – mondta Marko valószínűleg a 2007-es idényre utalva, amikor Alonso és Hamilton egyre inkább elmérgesedő harcot vívott a McLarennél, a csapat pedig elbukta a világbajnokságot.

Marko egy további érvet is említett Ricciardo szerződtetése mellett: az ausztrál jól ismeri azt a szimulátort, amellyel a Red Bull a szabályváltozásokkal tarkított 2014-es idényre készül.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!