Élő:
Vágólapra másolva!
A héten a Red Bull, később pedig a McLaren végezhet gumitesztet a Pirellinek. A beszállító ígéri, hogy a csapatok nem jutnak előnyhöz a többiekkel szemben, mivel nem fogják tudni, hogy éppen milyen gumikat használnak, és az adatokat sem kapják meg.

A Pirelli folytatja a felkészülést a 2014-es szezonra, és a közeljövőben újabb gumiteszteket fog lebonyolítani, méghozzá nem a saját, hanem F1-es csapatok autójával. Mivel májusban nagy botrány lett abból, hogy a Mercedesszel titokban teszteltek, ezúttal jobban odafigyelnek arra, hogy ne merüljön fel az előnyszerzés gyanúja. Előre tisztázták, hogy aktuális partnerük csak a feltétlenül szükséges információkat tudja majd, és még azt sem fogják elárulni nekik, hogy éppen milyen típusú gumit rakattak az autóra.

Először a Red Bull 2011-es modelljével tesztelnek e hét szerdáján és csütörtökjén Barcelonában. "Semmilyen előnyt sem fognak szerezni" - ígérte Paul Hembery, a Pirelli sportigazgatója az Autosportnak. "Nem fogják tudni, hogy mit vizsgálnak, még azt sem, hogy éppen milyen gumi van az autón."

Christian Horner, a Red Bull irányítója elmondta, hogy minden bizonnyal a tesztpilóta, Sébastien Buemi, valamint a csapathoz jövőre érkező új versenyző, Daniel Ricciardo fog vezetni. A csapatfőnök megerősítette, hogy a Pirelli utasításait követik majd, ugyanakkor megemlítette, hogy a teszten Ricciardo elkezdhet jobban megismerkedni a csapattal, ami egyértelműen hasznos lehet a Red Bull szempontjából.

Folytatja a felkészülést a Pirelli Forrás: Pirelli

Noha Hembery azt állítja, hogy a Pirelli mindegyik csapatnak felkínálta a lehetőséget a gumitesztre, a Force India sportigazgatója arra panaszkodott, hogy őket nem értesítették. "Nekünk sajnos senki sem ajánlott ilyen tesztet" - nyilatkozta Otmar Szafnauer az Auto Motor und Sportnak. A Speed Week egyébként úgy tudja, hogy a Red Bull után a McLaren végezheti a következő gumitesztet.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt az Olasz Nagydíj hétvégéjén kijelentette, hogy ha a csapatok nem akarnak váltást, akkor a Pirelli maradhat a mezőny gumiszállítója 2014-től is. "Amennyiben mindenki elégedett, mi értelme lenne egy pályázat kiírásának?" - felelte az újabb tenderre vonatkozó kérésére az Autosportnak. Nemrég olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Michelint érdekelheti a visszatérés a Forma-1-be.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!