Vágólapra másolva!
Alonso nem elégedett, de nem is csalódott az Olasz Nagydíj első napja után. A Ferrarit megbüntették Massa első szabadedzésen történt incidense után.

Átlagosnak mondható, bár kisebb problémákkal tarkított pénteki edzésnapon van túl a Ferrari, amely Monzában egyelőre nem tudta felvenni a versenyt a Red Bull-lal és a Lotusszal. Fernando Alonso délelőtt mindössze 35 ezreddel maradt le az első helyről, a közepes gumikon viszont csak az 5. helyet tudta megszerezni, több mint 8 tizedes hátránnyal Sebastian Vettel mögött.

"Ugyanolyannak éreztem ezt a pénteket, mint a többit – nem vagyok túl elégedett a teljesítményünkkel, de nagyon csalódott sem. Várnunk kell az időmérőig, hogy tisztább képet kaphassunk" – nyilatkozta a spanyol. "A Red Bull itt is nagyon erősnek tűnik, sokat kell még dolgoznunk, hogy minél felkészültebben kezdhessük meg az időmérőt, és lefaragjuk a szükséges tizedeket."

A Ferrari több újítást is bevetett az Olasz Nagydíj első napján, de Alonso még nem tudta megmondani, hogy ezek közül melyek lesznek használhatóak a hétvége hátralevő részében. "Még ki kell elemeznünk a ma gyűjtött adatokat, de úgy tűnik, néhány új alkatrész jól működik, a többit viszont még kicsit fejlesztenünk kell" – magyarázta.

Massát délután váltóprobléma hátráltatta Forrás: AFP

A délutáni edzést a több mint egy másodperces hátránnyal, a 8. helyen záró Felipe Massa napja kevésbé volt sima, több incidens is nehezítette a dolgát. "Nem alakult minden tökéletesen, különösen a második edzés vége felé, amikor az első sikán kijáratánál váltóproblémám volt" – nyilatkozta. "Amikor kettesbe próbáltam felváltani, a váltóm rögtön a hármas fokozatba ugrott, ezért lassan visszatértem a bokszba. Még nem tudjuk, mi történt pontosan, de szerintem nincs komoly gond."

A Ferrari technikai igazgatója, Pat Fry szerint azért volt különösen bosszantó Massa váltóproblémája, mert a két versenyző különböző alacsony leszorítóerős szárnyakat tesztelt, amelyeket így nem sikerült rendesen összehasonlítaniuk. A brit ennek ellenére bízik benne, hogy megszorongathatják Vetteléket. "Láthattuk, hogy a Red Bull nagyon ütőképes, de az őket követő csoportban nagyon kicsik a különbségek" – mondta. "Most minden apró részletre nagy figyelmet fordítunk, hogy nyomást gyakoroljunk a legközelebbi riválisainkra."

Massa edzése délelőtt is furcsa módon ért véget: a Ferrari az utolsó percben küldte ki a brazilt a garázsból, hogy végezzen el egy rajtgyakorlatot, de erre már nem volt elég ideje. A bokszutca kijáratánál lévő lámpa pont azelőtt váltott pirosba, hogy Massa áthajtott volna a fehér vonalon, és már nem tudta időben leállítani az autóját.

A sportfelügyelők nem Massát, hanem a Ferrarit büntették meg az eset miatt: szerintük a brazil a piros fény megpillantása után "mindent megtett, hogy megállítása az autóját, de a csapat hibázott, hiszen túl kevés idő állt a rendelkezésükre, amikor kiengedték az autót." A Ferrarinak 10 ezer eurós büntetést kell kifizetnie.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!