Vágólapra másolva!
Vijay Mallya szerint rossz fényt vetne az istállóra, ha a pénz lenne a döntő szempont a versenyzők kiválasztásánál. A jövőben is a tehetséget fogják keresni a fiatal pilótákban. 

A Force India hosszú ideje küzd komoly anyagi gondokkal, ennek ellenére azon csapatok közé tartozik, amelyek igyekeznek elkerülni, hogy úgynevezett fizetős versenyzőket kelljen alkalmazniuk. Ezt a 2013-as idény előtt is bizonyították, amikor a tapasztalt Adrian Sutilt szerződtették le a jóval nagyobb személyes támogatással rendelkező Jules Bianchi helyett. A csapat szakemberei alaposan kielemezték a két pilóta teszteken nyújtott teljesítményét, és úgy döntöttek, Sutillal eredményesebbek lehetnek. Ez egyébként végső soron akár több pénzhez is juttathatja őket az év végi, konstruktőri helyezések alapján kiosztott pénzdíjak miatt.

„Nagyon rossz fényt vet egy csapatra, ha fizetős versenyzőket szerződtet” – nyilatkozta az Autosportnak az istálló főnöke, Vijay Mallya. „Én a mérnökeinkkel és a technikai igazgatónkkal is meg szoktam vitatni, hogy melyik versenyzőt igazoljuk le. Ez különösen igaz volt 2013-ban, amikor a két lehetőség közül végül Adrian Sutil mellett döntöttünk.”

Sutil és Di Resta a teljesítményével érdemelte ki a szerződését Forrás: Force India

Mallya elmondta, a Force Indiánál a jövőben is fontosabb szempont lesz a mérnökök véleménye, mint a versenyzők anyagi háttere. „Nem akartam, hogy ez embereim azt érezzék: hiába fáradoztak annyit egy versenyképes autó megépítésén, nem tudjuk kihozni belőle a legtöbbet, mert én nem a legjobb elérhető pilótát szerződtettem” – magyarázta. „Eddig sem alkalmaztam fizetős versenyzőket, mindig a tehetséget választottam. Ezen a jövőben sem fogok változtatni.”

A Force India igyekszik segíteni az általuk kiszemelt fiatal versenyzőknek abban, hogy minél felkészültebben várhassák az F1-es debütálásukat, az elmúlt években Paul di Resta és Bianchi is rendre lehetőséget kapott a pénteki szabadedzéseken. A monzai hétvégén a csapat újonnan igazolt tartalékpilótája, James Calado is autóba ülhet. A 24 éves brit jelenleg az 5. helyen áll a GP2-es bajnokságban, és a fiatal versenyzők júliusi tesztjén már vezethette a Force Indiát. Mallya szerint Calado „remek munkát végzett” a gyakorlás során, és „az első számú jelölt volt” a tartalékversenyző posztjára.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!