Vágólapra másolva!
Helmut Marko szerint nem kell háttérbe szorítaniuk az RB9 fejlesztését ahhoz, hogy 2014-ben is versenyképesek lehessenek. Azt ígéri, a Red Bull jövőre is előáll majd pár szokatlan megoldással.

A szezon utolsó harmadához közeledve egyre több csapat dönthet úgy, hogy végleg befejezi a 2013-as autója fejlesztését, hiszen a komoly szabályváltozások miatt a szokásosnál is nagyobb erőfeszítést igényel a jövő évi modellek megépítése. A Force India már be is jelentette, hogy az idei autójukon nem vetnek be több újítást, és a Szingapúri Nagydíj után a Ferrari is hasonlóan dönthet.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko azonban elárulta, ők egészen a bajnoki cím megnyeréséig törekedni fognak arra, hogy gyorsabbá tegyék az RB9-et. Szerinte a csapat képes rá, hogy az idei fejlesztések leállítása nélkül is versenyképes autót hozzanak össze 2014-re, bár elismeri, ez nem lesz könnyű feladat.

A Red Bull a nagy előnye ellenére is tovább fejleszti az RB9-et Forrás: AFP

„Óriási technikai változásokkal kell szembenéznünk, ez pedig nehéz helyzetbe hozza a hozzánk hasonló csapatokat” – nyilatkozta a Servus TV-nek. „Az a tervünk, hogy a bajnokság megnyerése érdekében továbbra is fejlesztjük az autónkat, de közben az új modellünkön is dolgozunk.”

Marko szerint a Red Bull dolgát az is nehezíti, hogy bár nem tartoznak a kis csapatok közé, „azért nem is mi vagyunk a legnagyobbak”. Ettől függetlenül biztos benne, hogy sztártervezőjük, Adrian Newey 2014-ben is megtréfálhatja az ellenfeleket. „Meggyőződésem, hogy jövőre ismét előállunk néhány szokatlan megoldással” – mondta. „Nem arról van szó, hogy az új autónkat a sarokban tároljuk – a technikai munkacsoportunk néhány részlege Adrian vezetése alatt már kizárólag a 2014-es modellen dolgozik.”

Marko továbbá bízik benne, hogy az idei autón elvégzett fejlesztéseket valamilyen formában jövőre is hasznosítani tudják. „Egy dolgot biztosan megtanultunk az elmúlt évek alatt: akármit is fejlesztünk, mindig okulunk belőle, még akkor is, ha megváltoznak a szabályok.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!