Vágólapra másolva!
Bár a Lotushoz és a Ferrarihoz kezdenek felzárkózni, a Red Bullt és a Mercedest túl távolinak érzik, ráadásul már 2014-re alapoznak.

A McLaren idén egyetlen dobogós helyezést sem szerzett, és a csapat sportigazgatója, Sam Michael szerint egyre nagyobb rá az esély, hogy nem is fog, amire legutóbb 1980-ban volt példa az ötvenedik születésnapját a héten ünneplő istálló története során.

"Érdemből nehéz lesz felállnunk a dobogóra az év végéig, többek között azért is, mert most már leginkább a 2014-es autónkra koncentrálunk" - magyarázta Michael. "Habár továbbra is fogunk új alkatrészeket készíteni az ideihez, ezek nem a megszokott, egymásra épülő fejlesztések lesznek, amelyeket normális esetben bevetnénk a fegyverkezési verseny részeként. Sokkal inkább a 2014-et megalapozó tanulmányokról van szó, amelyek hatékonyak lesznek ugyan, viszont három-négy versenyre előre nehezebben ütemezhetőek."

"Ezért bajosan jósolhatnánk meg, hogy hol szerezhetnénk egy dobogós helyezést, bár természetesen az utolsó pillanatig igyekszünk majd összehozni."

A McLaren versenyzői idén még nem álltak a dobogón Forrás: AFP

A McLaren idei legjobb eredménye Jenson Button sanghaji 5. helyezése. Michael szerint a csapat az utóbbi két hétvégén, a Hungaroringen és Spában fejlődött. "Még mindig nem tartunk ott, ahol szeretnénk, de tény, hogy a korábbi versenyeken nem voltunk képesek tartani a lépést az élcsapatokkal" - tette hozzá. "Ugyanakkor a Red Bulltól továbbra is nagyon le vagyunk maradva, és a Mercedestől is jócskán. Másokhoz, a Lotushoz és a Ferrarihoz, viszont elkezdtünk felzárkózni."

"Spa jó volt számunkra, mert megérdemelten végeztünk a 6. helyen, úgy, hogy senki nem esett ki előlünk, és nem történt semmi rendkívüli a versenyen, amellyel előreléptünk volna. A tempónknak köszönhettük az eredményt, és azt várjuk, hogy Monza is illeni fog hozzánk."

Michael hangsúlyozta, hogy a McLarennél már tudják, idén miért lett gyenge az autójuk, bár "a szezon közben ezen nem vagyunk képesek olyan mértékben változtatni, mint szeretnénk. Ám ha értjük az okokat, a jövőben elkerülhetjük a hibát. Erre nagy hangsúlyt helyeztünk a McLarennél. Tudjuk, hogy mivel léphetünk előre, és arról sem feledkezhetünk meg, hogy ezt az autót ugyanazok tervezték, mint a korábbi, sikeres autóinkat."

A McLaren csak az előző versenyen, a Belga Nagydíjon vette át a konstruktőri 5. helyet a Force Indiától, amely a szezon első felében a közvetlen ellenfele volt.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!