Vágólapra másolva!
A csapat közleményben tudatta, hogy az ausztrál versenyző lesz Mark Webber utódja, több évre szóló szerződést kapott. Christian Horner logikusnak nevezte a döntést.

Végérvényesen eldőlt, hogy sem Fernando Alonso, sem Kimi Räikkönen nem igazol a Red Bullhoz, mivel a bajnoki címvédő csapat hétfő este közleményben tudatta, hogy Daniel Ricciardót válaszották az idény végén a Porschéhoz csatlakozó Mark Webber utódjául.

A 24 éves ausztrál versenyző évek óta, egész pontosan 2008-tól tagja a Red Bull utánpótlás-programjának, korábban bajnok volt a Formula Renault egyik géposztályában és a brit Forma-3-ban is. 2011-ben, a HRT-nél debütált a Forma-1-ben, a következő két szezont pedig - az ideit is beleértve - a Toro Rossónál töltötte. Bár nem ért el akkora sikereket, mint anno Sebastian Vettel, eredményeivel és teljesítményével meggyőzte a Red Bullt, hogy megérdemli a lehetőséget a feljebb lépésre.

"Azóta reménykedtem ebben, hogy 2011-ben bemutatkoztam az F1-ben, és idővel egyre jobban hittem benne, hogy megtörténhet" - mondta Ricciardo. "Jövőre egy bajnok csapathoz kerülök, talán a legjobbhoz, ahol azt várják, hogy erősen szerepeljek. Én készen állok erre. Nem azért vagyok itt, hogy a 10. hely környékén autózgassak, a legjobb eredményt akarom magamnak és a csapatnak."

Ricciardo nyáron, a fiatalok tesztjén már vezette a Red Bullt Forrás: Red Bull

A Red Bull jövőre - a 2008 szezon vége óta először - nem a Vettel-Webber párost fogja indítani a futamokon. Miután Webber júniusban bejelentette a távozását, a csapat sokáig gondolkodott az utódlás kérdésén, de hiába merült fel hivatalos vagy nem hivatalos jelöltként Alonso, Räikkönen, Jenson Button és Jean-Eric Vergne is, végül az a Ricciardo lett a befutó, akinek az érkezését az utóbbi időben egyre inkább sejteni lehetett.

Christian Horner "logikusnak" nevezte a fiatal tehetség szerződtetését. "Nagyon tehetséges fiatal srác, elszánt, és kiváló a hozzáállása" - tette hozzá a Red Bull csapatfőnöke. "Láthattuk a karrierje korábbi szakaszaiban, a Forma-3-ban és a Renault World Series-ben, hogy képes futamokat és bajnokságokat nyerni. Mindegyik sorozatban kiemelkedően szerepelt, nagy érdeklődéssel követtük a fejlődését. Az összes képessége megvan, ami ahhoz szükséges, hogy nálunk vezethessen."

A döntés hátteréről Adrian Newey is beszélt. "Választhattunk volna egy tapasztalt pilótát is, aki biztosan megfelelően teljesített volna egy bizonyos szinten, ugyanakkor a másik lehetőség az volt, hogy egy sokkal fiatalabb versenyző mellett döntsünk, abban bízva, hogy magas szintre fejlődik. Az utóbbira esett a választásunk, és arra jutottunk, hogy a fiatalabbak közül Daniel a legígéretesebb" - közölte.

Newey elárulta, hogy a folyamat őt arra emlékeztette, amikor 1992-ben a Williamsnek kellett döntenie Nigel Mansell utódjáról - akkor élt át hasonlót. Mint elmondta, a Williams megtarthatta volna Riccardo Patresét, de inkább a fiatal Damon Hillnek adott lehetőséget. (Ez annyiból túlzás, hogy Hill csak későn kezdte a karrierjét, és már elmúlt 32 éves, amikor a Williams pilótája lett).

Räikkönennek ezek után valószínűleg a Lotusnál kell maradnia, bár a hírek szerint tárgyal a Ferrarival is, ahol Felipe Massa helyét foglalhatná el.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!