Vágólapra másolva!
Noha a Mercedes kiválóan bánt a gumikkal a Magyar Nagydíjon, a csapatfőnök nem garantálja, hogy ez a következő versenyen is így lesz. A Pirelli tagadja, hogy a megváltoztatott szerkezetű abroncsok hozták meg az áttörést a Mercedesnek.

A Mercedes feltűnően szenvedett a gumikkal az idény első felében, a futamok nagy részén sokkal hamarabb elkoptatták őket, mint a többi csapat. A Pirelli azonban a Magyar Nagydíjon újfajta abroncsokat vetett be, melyek a 2012-es kevlárpalástos szerkezetet ötvözték a 2013-as gumikeverékekkel, és ettől hirtelen megtáltosodott a Mercedes: Lewis Hamilton magabiztos győzelmet aratott, holott a forróság miatt az időmérő után még úgy vélte, ez csodának számítana.

A Pirelli sportigazgatója tagadja, hogy a gumik szerkezetének megváltoztatása jelentette a kulcsot a csapat sikeréhez. "A versenyen figyeltünk és vártunk, azt gondolva, hogy valamikor problémájuk lesz, de nem lett. Ez meglepett bennünket. Mindenkinek egyforma volt a hőség, mindenki szenvedett. A lényeg a gumikat érő forróság volt - bármit is csináljunk az abroncsokkal, az nem befolyásolja a rájuk ható meleget" - mondta Paul Hembery, aki szerint a csapat munkájának eredménye, hogy nem gyűlt meg a bajuk a gumikkal.

A Mercedes csapatfőnöke, Ross Brawn eddig nem jelentette ki, hogy az új gumik egyértelműen segítenék az istállóját, és a véleményét továbbra is fenntartja.

"Hogy őszinte legyek, még mindig fogalmam sincs arról, hogy ezek a gumik jobban, vagy kevésbé jobban illenek-e hozzánk, mint másokhoz" - nyilatkozta az The Press Association-nek. "Annyi biztos, hogy kicsit megváltoztatták az erősorrendet, mert némelyik, korábban kivételesen jól teljesítő csapat, például a Force India szenvedett velük. Biztosra veszem, hogy ők is megértik majd őket, de egyértelmű, hogy (az új gumik) másképpen viselkednek."

A Mercedes a Hungaroringen jól bánt a gumikkal Forrás: MTI/Földi Imre

Amennyiben a Mercedesnek sikerül a bajnokság további részében is hasonló teljesítményt nyújtani a gumikkal, versenyzőik - elsősorban Lewis Hamilton - újra elkezdhetnek reális eséllyel támadni a vb-címért.

Brawn ugyanakkor még nem érzi úgy, hogy a csapat már biztosan maga mögött tudhatja a problémákat. "A gumik megértéséhez meg kell mászni néhány emelkedőt. Magyarországon minden összejött nekünk, de ez nem jelenti azt, hogy Spában (a következő verseny) is így lesz, mert minden helyzet különböző" - figyelmeztetett.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!