Vágólapra másolva!
Az F1-et már négy évtizede irányító Bernie Ecclestone pozíciója komoly veszélybe került a bírósági ügyei miatt, de Christian Horner reméli, hogy a 82 éves brit még sokáig a sportág élén marad.

Azok után, hogy Bernie Ecclestone ellen július közepén vádat emelt a müncheni ügyészség, a napokban kiderült, hogy októberben egy londoni bíróságon is meg kell majd jelennie. Egy német médiacsoport, a Constantin Medien ugyanis azt állítja, a sportág legutóbbi tulajdonosváltásakor több mint 170 millió dollárt buktak azzal, hogy Gerhard Gribkowsky Ecclestone utasítására alábecsülte a korábbi társtulajdonos Bayern LB részesedésének értékét. Ecclestone-t tanúként hívták be a bíróságra, ahol be kell mutatnia a Forma-1 eladását rögzítő dokumentumokat.

Korábban maga Ecclestone is elismerte, hogy az egyre bonyolódó bírósági ügyei miatt az ítélettől függetlenül is veszélybe kerülhet a helye az F1 élén. A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner mindenesetre reméli, hogy a brit távozására még sokáig nem kerül sor, hiszen elképzelni sem tudja, ki vehetné át Ecclestone pozícióját.

Kétes ügyei ellenére sokan támogatják Ecclestone-t Forrás: MTI/EPA/Peter Steffen

„Bernie különleges egyéniség, aki az elmúlt 40-45 évben óriási sikerrel irányította a Forma-1-et” – nyilatkozta Horner a Daily Telegraphnak. „Az ő munkamódszerei kellettek ahhoz, hogy a sportág eljusson a mai helyzetéhez. Elképzelhetetlen, hogy többé ne ő álljon az F1 élén.”

Horner nem kívánt véleményt formálni Ecclestone kétes ügyeiről, de szerinte megkérdőjelezhetetlen, hogy továbbra is a 82 éves üzletembernek kellene irányítania a Forma-1-et. „Nekünk nehéz ítélkeznünk az őt érintő kérdések felett, de biztos vagyok benne, hogy ő teljes mértékben ezekre az ügyekre koncentrál” – mondta. „Amíg Bernie képes arra, hogy irányítsa az üzletet, addig egyértelműen ő a megfelelő ember erre - ez ilyen egyszerű. A Forma-1 összes részvényese is mögötte áll.”

Bár korábban felmerült, hogy távozása esetén akár Horner is pótolhatná Ecclestone-t, a csapatfőnök egyértelműen kizárta ezt a lehetőséget. „Ez egyáltalán nem került szóba” – mondta. „Csak a jelenlegi feladatomra összpontosítok. Bernie kivételes ember, és kétlem, hogy komolyan gondolkozna az utódja személyén. Csak a jelenre koncentrál, hiszen most kell elrendeznie az ügyeit. Remélem, még sokáig folytatja a munkáját.”

A Forma-1 nagyurát támogatásáról biztosította a mezőny két élversenyzője, Sebastian Vettel és Nico Rosberg is. A címvédő szerint „Ecclestone emelte ilyen magas szintre a Forma-1-et”, míg Rosberg kiemelte, hogy a brit „sok éven keresztül rengeteget tett a sportért.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!