Vágólapra másolva!
Több mint 300 millió fontos nyeresége után kevesebb mint egymillió fontnyi adót kell kifizetnie az adóhivatalnak a többségében brit vállalatokból álló Forma-1-nek.

A Forma-1 adózási kötelezettségeiről készített kimutatás szerint a sportágat felépítő vállalatoknak alig egymillió fontnyi adót kell kifizetniük, miközben évente több mint 300 milliónyi nyereséget könyvelhetnek el. A 2011-es adatokra támaszkodó kimutatást – amelyet tavaly készítettek el, amikor az F1 részvényeit először szerették volna a szingapúri tőzsdére bocsátani – a The Independent című brit napilap elemezte ki.

Az újság riportja szerint a Formula One Groupot alkotó harminc – többségében brit székhelyű - vállalat egy speciális megállapodást kötött az Egyesült Királyság adóhivatalával, ennek köszönhető, hogy a mintegy 980 millió fontnyi forgalom után kevesebb mint egymillió font adót kell fizetniük. A vállalatok csoporton belül, adóból leírható kölcsönökkel érik el, hogy összességében a lehető legkisebb mértékű adóterhet viseljék.

A Forma-1 az adózási rendszerének is köszönheti, hogy ennyire nyereséges Forrás: AFP

A kimutatás szövege szerint ez „egy hatékony adózási rendszer”, amelyben „a csoportot terhelő adó mértéke lényegében attól függ, hogy az egyes csoportokon belüli hitelekre mekkora kedvezményt biztosít az Egyesült Királyság adórendszere.” Mivel a kedvezmény mértéke alapvetően szubjektív megítélés alá esik, a Formula One Group egy 2008-ban kötött megállapodással biztosította be a helyzetét, amely egészen 2017 végéig érvényben marad.

Nem a Forma-1 az egyetlen cégcsoport, amely a brit adózási törvényeket kihasználva rendkívül kevés adót fizet a forgalmához képest: korábban a Google, a Starbucks és az Amazon is hasonló okokból került a gazdasági lapok címlapjára.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!