Vágólapra másolva!
A magyar versenyző harmadszor indult az AutoGP-ben. A csapattársa ezúttal a Red Bull egykori F1-es pilótája volt, de őt is legyőzte, pedig eleinte szenvedett a beállításokkal. Eddig mind a hat futamán pontot szerzett.

Kiss Pál Tamás a mugellói hétvégén is megőrizte száz százalékos pontszerző mérlegét az AutoGP-ben, mindkétszer legyőzve új csapattársát, a korábban a Red Bull Forma-1-es versenyzőjeként ismertté vált Christian Klient.

A Silverstone-hoz hasonlóan ismét a Zele Racinget képviselő Kiss szombaton a 8. helyről rajtolt, s miután elsőként cserélt kereket a mezőnyből, már a 6. helyen haladt. Az élmezőny tempóját azonban nem tudta tartani, ezért a nemrég csapatot váltó, szintén ex-F1-es Narain Karthikeyan gyorsan megelőzte. A Super Nova másik versenyzőjét, Vittorio Ghirellit ugyanakkor sikerült maga mögött tartania, így a 6. helyen intették le, ahonnan a győztes Meindert van Buuren büntetése miatt egyet még előrelépett, míg Klien ezek után is csak 8. lett.

A vasárnapi versenyt tehát a fordított rajtrács révén ő kezdhette meg az első rajtkockából, de rosszul indult, és azonnal visszacsúszott hetediknek, miközben a 4. helyről startoló Kiss egy pozíciót veszített. Annak köszönhetően, hogy szombathoz képest drasztikusan változtattak az autója beállításán, ezúttal lényegesen gyorsabb volt, és a 3. körben még egy szép előzést is bemutatott. Végül 5. lett, de egy újabb büntetés miatt megint nyert egy helyet, folytatva a javuló tendenciát: miután a Hungaroringen 18, Silverstone-ban pedig 19 pontot szerzett, Mugellóban 20 ponttal lett gazdagabb.

Forrás: Origo

"Szombat este megmondtam nyíltan a csapatnak, hogy nem tartom jónak az alapbeállításunkat és nem értek egyet azzal iránnyal, amerre elindultunk. Elmondtam nekik, hogy mi nem tetszik és mit szeretnék, majd együtt kitaláltunk egy jobb megoldást. Nagyon jó érzés volt, hogy adott a véleményemre a csapat, és örülök, mert úgy érzem, a végeredmény és a versenyen mutatott tempónk engem, pontosabban minket igazolt. Tegnap körülbelül 1,6 másodpercet kaptunk körönként a leggyorsabbtól, most két tizedet. Ugyancsak az első nap végig szenvedtem a hármas szektorban, most én voltam ott az abszolút leggyorsabb." - magyarázta Kiss a vasárnapi verseny után.

Bár Kiss úgy érezte, az autója csak a hétvége utolsó négy körére állt össze igazán, elégedetten távozott Mugellóból. "Szívesen kezdenék most ugyanitt, ezekkel a beállításokkal egy másik versenyhétvégét" - mondta. "Élmény volt Christian csapattársaként dolgozni. Ő tényleg egy nagyon profi és tudatos versenyző, akitől sokat lehet tanulni, és nem szeretném, ha bárki leírná őt a mostani teljesítménye miatt."

Kiss az időmérőn 4 századmásodpercet vert a sorozatban most bemutatkozó Klienre, míg az első versenyen 0,228, a másodikon 1,426 másodperccel volt jobb a leggyorsabb köre az övénél. A magyar versenyző 57 ponttal annak ellenére 5. az AutoGP összetettjében, hogy csak haton állt rajthoz a szezon tíz eddigi futama közül. Reméli, hogy a következő, augusztus 17-18-i, nürburgringi fordulón is lehetőséget fog kapni a vezetésre.