Vágólapra másolva!
Miután több versenyző is megkérdőjelezte a júliusi gumiteszt értelmét, az FIA tisztázta a szabályokat: bár fejlesztéseket nem tesztelhetnek, a beállításokon dolgozhatnak a versenyzők.

A Pirelli új gumijainak kipróbálására szánt júliusi teszt szigorú szabályait látva - miszerint hivatalosan csak gumifejlesztés céljával tesztelhetnek, fejlesztésekkel és beállításokkal nem foglalkozhatnak - több versenyző is úgy nyilatkozott, nem sok értelmét látja a részvételnek.

Az FIA szombaton módosította az álláspontját, a szervezet szóvivője elmondta, a beállításokon mégis dolgozhatnak a versenyzők. "Mivel csak egy specifikációjú gumi tesztelésére lesz lehetőség, a csapatokat nem kérjük arra, hogy pusztán a gumiszállító abroncsainak tesztelése céljából vegyenek részt a teszten a versenyzőikkel."

A Pirelli kénytelen volt változtatni a gumikon Forrás: Pirelli

A csapatok ennek ellenére nem biztosak benne, hogy megéri a versenyzőiket visszaküldeni Silverstone-ba. A kiíírás szerint csak olyan versenyzővel lehet tesztelni, aki már legalább két nagydíjon rajthoz állt, és ennek a kitételnek több tesztpilóta is megfelel.

"Még én sem tudom" – mondta Sam Michael, a McLaren sportigazgatója. "Legyünk túl ezen a hétvégén, aztán kitaláljuk, megéri-e bevetni a versenyzőinket, vagy inkább a tesztpilótáinkat küldjük oda."

A Pirelli két különböző keverékű gumit visz majd a tesztre: a csapatok autónként három szett kemény és két szett közepes gumit kapnak egy napra.