Vágólapra másolva!
Az eddigi statisztikákban a Lotus és a Ferrari tűnik ki leginkább a többiek közül.

A Ferrari által a szezon első hét versenye alapján készített statisztika tanúsága szerint az év eddigi részében Kimi Räikkönen hajtotta végre a legtöbb előzést a pályán, de a Lotus csapatként is jól szerepelt.

A maranellói istálló úgy számolja, hogy a finn versenyző 26-szor előzött, mindössze eggyel többször, mint Felipe Massa, míg a lista harmadik helyén, 20 sikeres támadással, Fernando Alonso áll. A legkevesebbszer, 4 alkalommal, Sebastian Vettelt előzték meg, de Alonsót is mindössze ötször, Massát pedig hatszor. Monacót, illetve Alonso esetében Malajziát leszámítva a Ferrari autói mindig előrébb végeztek, mint ahonnan rajtoltak. A mérlegüket - akárcsak a Lotusét - azonban nyilván torzítja, hogy az időmérőn aránytalanul gyengén szoktak szerepelni, a versenytempójuk sokkal jobb.

Forma-1, Ferrari, Mercedes, Fernando Alonso, előzés Forrás: Ferrari

Az első körben, a rajt után (az első kanyar kijárata és a célvonal között) végrehajtott előzések számát tekintve nyolccal a McLaren-es Sergio Pérez vezet, de Alonso héttel ezen a listán is az előkelő második helyen áll, míg a csapatok versenyében a Ferrari a király.

Érdekes ugyanakkor, hogy a Ferrari által megadott számok elmaradnak egy másik elemzésében foglaltaktól: Szerintük csupán 308 előzés történt az első hét futamon, míg a Clip The Apex 407-tel számol. Maga a maranellói istálló 45 helycserét tulajdonít Alonsónak és Massának, a szakhonlap viszont 61-et, amivel a Ferrari vezet, maga mögé utasítva az 57 előzést végrehajtó Lotust.

Bármelyik értéket is vesszük azonban, az idény első hét versenyén még sohasem történt annyi előzés, mint most. A legtöbbet, 88-at, Bahreinben láthattuk, Sanghajban, Montrealban és Szepangban viszont kevesebb helycserére került sor az egy évvel ezelőttihez képest.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!