Vágólapra másolva!
Jenson Button szerint ahhoz, hogy a nőknek reális esélyük legyen versenyezni a Forma-1-ben, az kellene, hogy már fiatalabb korukban megkapják a lehetőséget a képességeik bizonyítására.

Visszatérő téma, hogy vajon lesz-e még női versenyző a Forma-1-ben. Eddig összesen öten voltak a sport története során, utoljára az olasz Giovanna Amati 1992-ben - akinek nem sikerült kvalifikálnia magát egy futamra sem -, de azóta legfeljebb tesztelési céllal ülhettek F1-es autóba hölgyek.

Jenson Button egy Cannes-ban tartott sajtórendezvényen kijelentette, hogy egy újabb női versenyzőre akkor lenne reális esély, ha már korán megkapná a szükséges támogatást. "A nagy baj az, hogy szerintem a nőknek fiatalon nem adnak lehetőséget. Pedig a NASCAR-ban akad néhány hölgy, aki már nyert futamot" - utalt Danica Patrickre, aki azonban nem a NASCAR-ban, hanem az IndyCar-ban aratott egy győzelmet. "Úgy gondolom, néhány év múlva változni fog a helyzet, és az alacsonyabb kategóriákban is lesznek nők."

"Az autósport nagyon megterhelő, különleges edzést igényel, ezért idő kell hozzá, hogy valaki alkalmassá váljon a versenyzésre."

Jelenleg a Williams tesztpilótanője, a 30 éves Susie Wolff reménykedhet kicsit, hogy egyszer talán bemutatkozhat a Forma-1-ben. "Talán úgy tartják, ezt a sportot a férfiak uralják, de ez a vélemény kezd gyengülni" - mondta Wolff pár hónapja. "Egyetlen lépést sem fogok kihagyni - mindent rendesen meg kell csinálnom, és minden szinten bizonyítanom kell. Egy Williamshez hasonló csapat nem szerződtet olyan versenyzőt, aki nem elég gyors. Meg kell mutatnom, hogy én az vagyok." A Red Bull pedig nemrég felvett az utánpótlás programjába egy nőt is, a 18 éves Beitske Vissert.

Button egyébként a hétvégén egyéni csúcsot állított fel a berlini Ironman viadalon a táv felén indulók között - a McLaren versenyzője 4 óra 19 perc alatt teljesítette az 1,9 kilométer úszásból, 90 kilométer kerékpározásból és 21,1 km-es félmaratonból álló távot, amivel tíz percet javított saját rekordján.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!