Vágólapra másolva!
Az FIA elnöke, valamint több versenyző is megemlékezett arról a sportbíróról, akit egy daru gázolt halálra a Kanadai Nagydíjon. Mark Robinson imádta a Forma-1-et, önkéntesként több verseny lebonyolításában segített.

Mark Robinsonnak hívták azt a 38 éves beavatkozó bírót, akit a Kanadai Nagydíjon halálra gázolt egy daruskocsi. Az önkéntes sportbíró a balesetet szenvedő Esteban Gutiérrez autójának elszállításánál segített, de amikor lehajolt az elejtett rádiójáért, megbotlott, a daru vezetője már nem vette észre őt, és tolatás közben áthajtott rajta. Robinsont hiába szállították kórházba helikopterrel, este belehalt a sérüléseibe.

Egyik barátja szenvedélyes Forma-1 rajongóként jellemezte. "Az F1 olyan volt neki, mintha egy rajongó évente egyszer segíthetne a háttérmunkában a Rolling Stones koncertjén" - mondta a Canadian Pressnek. "(Robinson) folyton csak arra gondolt, arról beszélt. Csendes srác volt, de ha valaki az F1-ről kezdett beszélgetni vele, nem lehetett elhallgattatni. Minden évben alig várta (hogy önkéntes lehessen a Kanadai Nagydíjon).

Hivatalos vizsgálat nem indult a haláleset kapcsán, de a Québec államban működő, munkavédelemmel is foglalkozó kormányzati ügynökség, a Commission de la Sante et de la Securite de Travail szeretné feltárni a baleset körülményeit. "A szakértőink elmentek a helyszínre, és felmérték a helyzetet. A következő napokban megpróbálják kideríteni, hogy pontosan mi történt" - nyilatkozta az ügynökség egyik szóvivője a kanadai CTV-nek.

Esteban Gutiérrez sérült Sauberje szállítás közben Forrás: AFP

A Forma-1 közössége egy emberként gyászolja az elhunyt sportbírót, aki sok társához hasonlóan a szabadidejét feláldozva, minimális javadalmazásért dolgozott a versenyeken. A bajnokság soron következő állomásán, a Brit Nagydíjon dolgozó sportfelügyelők azt tervezik, hogy valamilyen formában megemlékeznek elhunyt kollégájukról.

Az áldozatot a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt is gyászolja. "Az egész FIA-val együtt szeretném őszinte részvétemet nyilvánítani a Kanadai Nagydíjon önkéntesként dolgozó sportbíró halála miatt. Az FIA tagjaival együtt az elhunyt dolgozó körül forognak a gondolataim, őszinte részvétünket fejezzük ki a családja és a barátai felé" - írta levelében. "A tragédia mindnyájunkat megrázott, a motorsport egész közösségét mélyen érintette."

Üzenetében hozzátette, hogy az elhunyt Robinsonhoz hasonló önkéntesek ezrei teszik lehetővé, hogy egyáltalán autóversenyeket rendezhessenek szerte a világban.

A Ferrari ugyanezt hangsúlyozta a haláleset kapcsán kiadott közleményében. Rajtuk kívül több csapat és versenyző kifejezte részvétét az interneten keresztül, köztük Gutiérrez is, akinek az összetört autóját épp szállította a daru.

A 2. helyen célba érő Fernando Alonso a Twitteren azt írta, hogy a Kanadai Nagydíj után "nincs mit ünnepelni." A mögötte végző Lewis Hamilton megemlítette, hogy a sportbírók "lenyűgöző munkát végeznek", és a győztes Sebastian Vettel is ezt emelte ki a honlapjának adott interjúban. "A sportbírók munkája nem mindig látható, holott az létfontosságú, és az elszántságuk nélkül nem lenne motorsport."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!