Vágólapra másolva!
A Mercedes örül a lehetőségnek, hogy a Nemzetközi Bíróság előtt tisztázhassák a pirellis gumiteszttel kapcsolatos ügyet. Bár a csapat korábban tagadta, hogy tudták volna, hogy pontosan mit tesztelnek, Nico Rosberg közben ennek az ellenkezőjére tett utalást.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerdán úgy döntött, hogy a Mercedesnek a Nemzetközi Bíróság előtt kell magyarázatot adnia a nagy botrányt kavaró gumitesztjére, melyet május 15. és 17. között a barcelonai pályán hajtott végre a Pirelli kérésére. A teszt azért minősülhet szabályellenesnek, mert a csapat az idei autóját használta, amit tiltanak az előírások.

A történtekre a Monacói Nagydíjon derült fény, ahol a sportfelügyelők az érintettek meghallgatása után részletes jelentést küldtek az FIA-nak. A Mercedes egy sajtóközleményben azt írta, örülnek, hogy lehetőségük lesz tisztázni a helyzetet. "A Mercedes tudomásul veszi az FIA döntését, miszerint a Pirelli tesztjével kapcsolatos ügyet a Nemzetközi Bíróság elé viszi. Üdvözöljük a lehetőséget, hogy nyílt, átlátható formában kifejthessük a tényeket a Pirelli tesztjéről a Nemzetközi Bíróság előtt" - áll a közleményükben.

A tárgyalás időpontja egyelőre nincs kijelölve, de a 45 napos eljárási határidő miatt valamikor július végén, talán a Magyar Nagydíj előtt kerülhet sor rá.

Rosberg a barcelonai pályán Forrás: Mercedes

A Kanadai Nagydíj előtt olyan hírek terjengtek, hogy a Mercedes pilótája, Nico Rosberg kotyogta ki Sebastian Vettelnek a sokak előtt titokban tartott tesztet, de az istálló "valótlannak" minősítette ezt a felvetést. A pletyka szerint Rosberg a monacói időmérő után, a versenyzők érdekvédelmi szervezetének megbeszélésén beszélt a tesztről Vettelnek.

Noha Ross Brawn csapatfőnök korábban azt mondta, a Mercedesnek fogalma sem volt róla, hogy a Pirelli milyen gumikeverékeket rakott az autójukra - mivel csak kódjelzéseket kaptak -, Rosberg ennek az ellenkezőjére utalt.

"A Pirelli kérte a tesztet, és ők mondták meg, hogy mit csináljunk ennyi körig, mit annyi körig. Minden arról szólt, hogy a Pirelli megismerje a gumijait" - idézte őt a Sky Sports. "Természetesen tisztában voltam az elképzeléseikkel, és azzal, hogy mit tesztelnek, mert ezeket tudnom kellett a pontos visszajelzések érdekében."

"Az érzéseim alapján igyekeztem annyi információt adni nekik, amennyit csak lehetett, hogy segítsek nekik a gumifejlesztésben."

Rosberg azt is elárulta, hogy a Mercedes döntött úgy, hogy neki, valamint Lewis Hamiltonnak érdemes vezetnie, ugyanis úgy nem sok értelme lett volna a tesztnek, ha az F1-es autót ritkán vezető tesztpilóta, Sam Bird ül volán mögé. Hamilton egyébként állítása szerint nem nagyon foglalkozik az üggyel, Kanadában például azt mondta, hogy csak ott értesült a fejleményekről.

A Red Bull versenyzőpárosa biztos benne, hogy a Mercedes előnyhöz jutott a teszttel. Sebastian Vettel kijelentette, hogy "a pályán töltött idővel mindenki tanul", és ezzel Mark Webber is egyetértett. "Olyan nincs, hogy ilyenkor egy versenyző nem tanul" - mondta.

Csatlakozzon hozzánka Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!