Vágólapra másolva!
Szerintük a maranellói istálló nem követett el szabálytalanságot, amikor gumitesztet végzett a Pirellivel, a Mercedes viszont igen.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a Ferrarit is bevonta a Monacói Nagydíj hétvégéjén kirobbant tesztbotránnyal kapcsolatos vizsgálatba, miután kiderült, hogy a bahreini futamot követően ők is lebonyolítottak egy hasonló gumitesztet a Pirellivel, mint két héttel később a Mercedes. Eredetileg mindkét tesztet titokban próbálták tartani, de hiába.

A Ferrari azzal védekezett, hogy míg a Mercedes egy 2013-as autót használt a teszteléshez, ami egyértelműen a szabályokba ütközik, ők egy két évvel ezelőtti modellel köröztek. "A lényeges kérdés az, hogy megfeleltünk-e a Sportszabályzat 22-es cikkelyének, amely semmilyen tesztelési célra nem engedélyezi az idei vagy tavalyi autó használatát a szezon közben" - jelentették ki. "Ez az egyetlen fontos szempont. Az összes többi jelentéktelen részlet" - mondta a Ferrari szóvivője.

Ezúttal egyetért velük egyik legnagyobb riválisuk, a Red Bull is. "A Ferrari esete más (mint a Mercedesé), még ha a hivatalos tartalékpilótájukat, Pedro de la Rosát vetették is be a teszten" - mondta a címvédő istállót irányító Christian Horner az Autosprintnek. "A két helyzet össze sem hasonlítható."

Az FIA vizsgálatot indított a titkos tesztek ügyében, miután a monacói hétvégén a Red Bull és a Ferrari is óvott a Mercedes ellen. Horner szerint azonban a Pirelli sem úszhatja meg büntetlenül. "Hogy mit várunk az FIA-től a panaszunk után? Azt, hogy az ügyben gyorsan és igazságosan járjanak el" - mondta. "Az F1-ben mindenkire érvényesek a szabályok; a csapatokra, a versenyzőkre és a beszállítókra, így magára a Pirellire is."

A Pirelli egy múlt heti közleményében a Mercedesre hárította a felelősséget a 2013-as autó használata miatt, azt állítva, hogy ők csak egy "reprezentatív" kocsit kértek a barcelonai teszteléshez.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!