Vágólapra másolva!
A Force India csapatfőnöke elégedett az idei szezonkezdettel, de attól tart, hogy a közeljövőben kikophatnak a Forma-1-ből a hozzájuk hasonló kisebb csapatok, ha a jelenlegi módon folytatódik néhány istálló pénzszórása.

A Force India hat verseny alatt 44 pontot szerzett, ami fennállásuk eddigi legjobb szezonkezdetét jelenti. Ezzel jelenleg a konstruktőri tabella 5. helyét foglalják el, megelőzve a nagy múltú McLarent és Williamst is. Vijay Mallya csapatfőnök elégedetten nyilatkozott az idény első harmada után.

"Mi egy kis csapat vagyunk, és erőn felül teljesítünk. Ez az elkötelezettségünk és az elszántságunk eredménye" - mondta a Forma-1 hivatalos honlapjának. "Remélhetőleg elég szerencsések leszünk néhány dobogós hely megszerzéséhez, legalábbis ez a terv 2013-ra. Jövőre, az új turbómotorokkal és a Mercedesszel kötött új megállapodásunkkal pedig remélhetőleg még ennél is erősebbek leszünk."

Több csapatnál viszont aggódnak az új erőforrások által megnövekvő költségek miatt, a Toro Rossót irányító Franz Tost például arra számít, hogy a hajtásláncok ára megduplázódik. Ennek oka az, hogy a turbómotorok fejlesztési költségét a gyártók az első években beépítik az árba.

Mely csapatok maradnak talpon? Forrás: Force India

Mallya úgy véli, hogy az extra kiadások, valamint az élmezőny fegyverkezési versenye a kisebb csapatok megszűnéséhez vezethet. "Az FIA (a Nemzetközi Automobil Szövetség) és a még teljes erőt képviselő FOTA (a csapatok érdekvédelmi szervezete, amelyből viszont már kilépett a Ferrari és a Red Bull) elhatározta, hogy szükség van a költségek csökkentésére a Forma-1-ben. De a költségek csökkentése helyett egy-két csapat úgy döntött, hogy a győzelem bármi áron fontosabb, mint a sportág fenntarthatósága, és a kiadások nincsenek központilag korlátozva."

"Ha azt akarjuk, hogy csak három-négy csapat legyen a Forma-1-ben, egyenként három autóval, akkor a jelenlegi módon kell működtetni a sportágat. De úgy gondolom, szükség van a kisebb, független istállókra is, ezért mindenkinek inkább a közös érdekekre kellene figyelnie az egyéniek helyett."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!