Vágólapra másolva!
A gumigyártó még mindig nem tudja, hogy 2014-ben is az F1 gumiszállítója lehet-e, de túl sokáig már nem tudnak várni. A vállalaton belül már kitűztek egy belső határidőt.

A 2013-as idény végén lejár a Pirelli három évre szóló Forma-1-es szerződése, és továbbra sem lehet tudni, hogy jövőre is az olasz gyártó szállítja-e az abroncsokat a csapatoknak. A Pirelli már többször jelezte, hogy a megfelelő feltételek mellett szívesen maradna az F1-ben, a csapatokkal azonban még nem sikerült egyezségre jutniuk. Az utóbbi hetekben megrekedtek a tárgyalások, és Paul Hembery szerint ez ahhoz vezethet, hogy a Pirelli hátat fordít az F1-nek.

"Elvileg szeptember 1-ig közölnünk kell a csapatokkal mindent, amit tudniuk kell a jövő évi gumikról, és már május közepén járunk" - nyilatkozta a gyártó sportigazgatója, aki attól tart, hogy a Pirellinek nem lesz elég ideje az új abroncsokról fejlesztésére. "Nevetséges, hogy még nincs szerződésünk."

"Talán nem leszünk itt jövőre" - jelentette ki Hembery. A hírek szerint a Pirellinek már sikerült megegyeznie Bernie Ecclestone-nal a kereskedelmi feltételekről, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) viszont még nem kereste fel őket, és több csapat sem hajlandó elfogadni az olaszok ajánlatát. Noha Hembery korábban úgy nyilatkozott, hogy a vállalat nem fog belső határidőt kitűzni a döntés meghozatalára, most ez is megtörtént, hiszen "már túl késő van".

"Kezd nagyon súlyosra fordulni a helyzet, mert jövőre jelentős változásokkal kell szembenéznünk" - utalt az autókra vonatkozó szabálymódosításokra. "A sportnak gyorsan kell döntenie, mert azon kívül, hogy megállapítottuk a Forma-1-re szánt források összegét, a szakmai munkát is el kell végeznünk."

"Nem csak arról van szó, hogy talán keményebb keverékűek lesznek a gumik" - magyarázta. "A változás radikális lesz, ezért a gumik tervezését is teljesen át kell gondolnunk. Ez időbe telik, és minél tovább tart a bizonytalanság, annál inkább lehetetlenné válik a munkánk."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!