Vágólapra másolva!
A müncheni ügyészség elvégezte a nyomozást Bernie Ecclestone ügyében, de még nem tudni, hogy bírósági tárgyalásra is sor kerül-e. Egyes források szerint akkor sem maradhatna a Forma-1 első embere, ha megússza a börtönbüntetést.

Német források szerint a müncheni ügyészség hamarosan vádat emelhet Bernie Ecclestone ellen a Gerhard Gribkowsky-féle vesztegetési botrányban, ez pedig ahhoz vezethet, hogy többé nem a 82 éves üzletember irányítja majd a Forma-1-et.

Gribkowsky-t tavaly nyáron ítélték nyolc és fél év letöltendő börtönbüntetésre, miután bevallotta, hogy a Bayern LB bank hitelkockázati elemzőjeként 2006-ban kenőpénzt fogadott el Ecclestone-tól, cserébe pedig a valódinál kisebbre becsülte a bank tulajdonrészének értékét. Ecclestone állítólag ezzel akarta elérni, hogy a sport a jelenlegi tulajdonos, a CVC Capital Partners kezébe kerüljön, ők ugyanis biztosították arról, hogy maradhat az F1 élén. Ecclestone tagadta a vádakat, szerinte Gribkowsky a cégein keresztül megzsarolta őt.

Ecclestone ellen eddig nem emeltek vádat, Gribkowsky tárgyalásakor is csak tanúként hallgatták ki. Az ügyészség azonban az elmúlt két évben ellene is vizsgálatot folytatott, hétfőn pedig bejelentették, hogy a nyomozás lezárult. A Süddeutsche Zeitung szerint az ügyészség júliusban indít eljárást a Forma-1 nagyura ellen, akit börtönbüntetésre is ítélhetnek, ha kiderül, hogy tényleg megvesztegette Gribkowsky-t.

A Financial Times szerint Ecclestone-nak arra is lehetősége lehet, hogy peren kívül megegyezzen az ügyészséggel, a brit újságot azonban egy forrás így tájékoztatta: "Ha sikerül is megegyezniük, az év végéig távoznia kellene a Forma-1 éléről." Tavaly év végén egyébként maga Ecclestone is bevallotta, hogy az F1-es uralma végét jelentheti, ha bűnösnek találják az ügyben.

A Spiegel című német hetilapban megjelent riport szerint azonban még az sem biztos, hogy Ecclestone ügye eljut a tárgyalóteremig. Németországban ugyanis nem minden vádemelést követ automatikusan tárgyalás - a vád benyújtása után az illetékes bíróság dönt arról, hogy a bizonyítékok indokolják-e a további intézkedést.

A pitpass.com felhívta a figyelmet arra, hogy a müncheni ügyészség komoly problémával szembesülhet, ha tárgyalásra kerül sor. Szerintük ugyanis Ecclestone ellen nem tudnak elég erős bizonyítékot felmutatni, ez indokolhatja, hogy - bár Gribkowsky-t már egy éve elítélték - Ecclestone ellen csak több mint két évvel az ügy kirobbanása után emelhetnek vádat. A brit ráadásul már tavaly felbérelte Németország egyik legjobbnak tartott ügyvédjét.

Amennyiben viszont az ügyészek bizonyíték hiányában nem tudják elítélni Ecclestone-t, az kínos kérdéseket vet fel Gribkowsky büntetésével kapcsolatban is - őt ugyanis pont azért küldték börtönbe, mert kenőpénzt fogadott el Ecclestone-tól, ami azt feltételezi, hogy a brit valóban megvesztegette őt. Az már korábban is felmerült, hogy Gribkowsky nem az igazságot mondta, amikor bevallotta a kenőpénz elfogadását, hanem a saját büntetését próbálta csökkenteni ezzel.

Ecclestone Barcelonában csak szűkszavúan válaszolt az üggyel kapcsolatos kérdésekre. "Én még nem hallottam semmit - most várnunk kell, majd meglátjuk, mi történik" - mondta a Reutersnek.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!