A versenyzők helyett a csapatokat büntetik a bokszutcai gyorshajtásért

Forma-1, Jenson Button, McLaren, bokszkiállás, Malajziai Nagydíj
Vágólapra másolva!
A szuperlicenszek magas ára miatt a versenyzőket már akkor sem sújthatják pénzbüntetéssel, ha túl gyorsan hajtanak a bokszutcában. A csapatok fizetnek, de ők is olcsóbban megússzák, mint eddig.

Kedden kiderült, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a Bahreini Nagydíj előtt változtatott a bokszutcai gyorshajtásra vonatkozó szabályokon: az Autosport információi szerint már nem a versenyzők, hanem a csapataik fizetnek pénzbüntetést, ha a megengedettnél gyorsabban közlekednek a bokszban.

Az FIA már a 2013-as idény előtt megegyezett a pilótákkal arról, hogy idén nem osztanak ki nekik pénzbüntetéseket, hiszen a versenyzői engedély (szuperlicensz) ára jelentősen megemelkedett az idei szezonra. Néhány versenyző ezért meglepődve tapasztalta, hogy az első futamokon mégis kiszabták rájuk a bírságot a bokszutcai gyorshajtás miatt. Az FIA ezt azzal magyarázta, hogy ezért a vétségért a hatályos Sportszabályzat értelmében kötelező pénzbüntetést kiosztani.

A pilóták érdekvédelmi szervezetével (GPDA) kötött kompromisszum után nem csak az változott, hogy a versenyzők helyett ezentúl a csapatoknak kell fizetniük, hanem a bírság mértéke is csökkent: eddig 200 dollárba került minden km/óra, amivel valaki átlépte a sebességhatárt, mostantól viszont csak 100 dollártba. A kiosztható legnagyobb büntetést ráadásul 1000 dollárban korlátozzák, míg Ausztráliában Valtteri Bottasnak még nem kevesebb, mint 2800 dollárt kellett kifizetnie.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!