Vágólapra másolva!
Reakciók a Spanyol Nagydíj második napjáról. A megjelenések sorrendjében folyamatosan bővítjük a cikket az összes nyilatkozattal.

Mercedes

Nico Rosberg (1.): "Remek érzés újra a pole-ban lenni. Eddig nagyon bíztató a hétvége, és kielégítő látni, hogy a csapat fejlődik, és közösen küzdünk meg a problémákkal. Tudom, hogy a gyárban dolgozók ott, illetve otthon figyelték a ma délutáni eseményeket, és (a siker) mindnyájunknak nagyszerű érzés. Azonban tudjuk, hogy még csak a munka felével végeztünk, és a fejünkben megvannak még a fájdalmas bahreini emlékek. Keményen dolgoztunk a versenytempónkon, de ez a pálya durván bánik a gumikkal, erős szemcsésedést okoz. Szóval holnap nagy próbatétel vár ránk, és a célunk, hogy lehető legjobban kihasználjuk a lehetőségeket az élről indulva, és jó eredményt szerezzünk a csapatnak."

Lewis Hamilton (2.): "Kiváló munkát végzett a csapat, örülök, hogy az időmérőn az első két helyen zártunk. Ez egy bónusz nekünk, és a kemény munkánkra vezethető vissza, amit a csapat fektetett az autóba. Nem tudok elég köszönetet mondani. Természetesen szerettem volna egy hellyel előrébb végezni, de Nico lenyűgöző munkát végzett, és pompás kört rakott össze. Nem voltam teljesen elégedett az autómmal a hétvégén, még ma sem, ezért este meg kell néznünk, mi okozta ezt, aztán meglátjuk, mit tehetünk a futamon. A legnagyobb kihívás a gumikopás kordában tartása lesz, mivel összességében nem rossz a tempónk. Holnap nehéz lesz megőrizni a pozícióinkat, de a legjobbat fogjuk nyújtani."

Red Bull

Sebastian Vettel (3.): "A harmadik szektorommal viszonylag elégedett voltam, hiszen korábban az szokott a leggyengébben sikerülni. Az elmúlt évek után most végre sikerült jobban megértenem az utolsó néhány kanyart. Elégedett vagyok, mert tegnap és ma délelőtt nem éreztem túl jónak az autómat, különösen az utolsó szektorban, de sikerült javítanunk rajta. Az időmérő elég simán alakult - egy kicsit más taktikák választottunk, mint a többiek, hiszen csak a közepes gumikat használtuk. Meglátjuk, hogy ez segíteni fog-e holnap, de biztosan érdekes versenyünk lesz, és a gumikopás ismét nagy szerepet kap majd. Meglátjuk, mire leszünk képesek."

Mark Webber (8./7.): "A Q3-at leszámítva jól ment az időmérő. A Q3-ban futott köröm miatt csalódott vagyok, az utolsó szektorban sok időt vesztettem. Jól szoktam szerepelni ezen a pályán, de most gondom akadt a hátsó gumikkal. Manapság nagyon érzékenyek az autók, mindennek stimmelnie kell. Végeredményben tehát csalódott vagyok az utolsó köröm miatt, de minden mással elégedett voltam. Érdekes versenyünk lesz holnap."

Lotus

Kimi Räikkönen (4.): "Nagyjából ennyit tehettünk ma. Egyetlen hibát sem vétettem a leggyorsabb körömben, tehát ennyi volt az autóban. Nem mondom, hogy tökéletesre sikerült a kör, de nem gondolom, hogy az lett volna, sokkal előrébb végeztem volna. A Mercedes, ahogy már láthattuk, meglehetősen gyorsnak tűnik az időmérőn, azonban reméljük, hogy a versenyen változik a helyzet. A mi versenytempónk egész évben kiváló volt, szóval megpróbálunk feljutni a dobogóra. Ehhez jó rajt kell, aztán meglátjuk, mi lesz."

Romain Grosjean (7/6.): "Ma szép munkát végeztünk az időmérőn, de az utolsó körömben hibáztam az első kanyarnál, ezért úgy döntöttem, hogy elveszem a gázról a lábam, és kímélem a gumikat. Szerintem kicsit jobban is teljesíthettünk volna, és talán egy-két rajtsorral előrébb végezhettem volna. Elégedett voltam az autóval és a péntek óta végzett munkával. Meglátjuk, hogyan alakul a holnapi nap a rendkívül sűrű mezőnyben. Amint láthattuk, a hétvégén változatosak voltak a körülmények, és megint kulcsfontosságú szerepe lesz a gumiknak."

Ferrari

Fernando Alonso (5.): "Közismert, hogy szombat délután szoktunk a leggyengébben szerepelni. Az ötödik hely többé-kevésbé megfelel annak, amire számítottunk. Tisztában voltunk vele, hogy a Red Bull és a Mercedes nagyon erős lesz, de nem igazán tartunk a Mercedestől, mert általában gyorsabban elhasználódnak a gumijaik. Itt az ideje azonban, hogy (Sebastian) Vetteltől elkezdjünk pontokat rabolni. A csapattal együtt optimistán várjuk a holnapi futamot, hiszen a versenytempónk jó, és általában gyorsabbak vagyunk vasárnap. A tiszta oldalról indulunk, ez talán segít majd abban, hogy jól kapjuk el a rajtot. Előre kellene lépnünk néhány helyet az indulás után, utána pedig a verseny első szakaszában - vagy féltávig - tiszta köröket kell futnunk. Räikkönen ellen is védekeznünk kell: eddig nagyon jól szerepelt a versenyeken, és úgy tűnik, a Lotus a gumikkal sem küszködik annyit. Ahogy az idei szezonban már megszokhattuk, fontos, hogy jó stratégiát válasszunk, mert a két keverék között csak egy környi különbség van az elhasználódást tekintve."

Felipe Massa (6/9.): "Nem mondom, hogy elégedett vagyok az eredménnyel, mert többre számítottam a délelőtti köridők alapján. Sajnos a harmadik szektorban enyhén alulkormányzottá vált az autó, amivel időt vesztettem, ugyanakkor magabiztos vagyok, mert ütőképesnek tűnik az autónk. Most már a holnapi versenyre koncentrálunk, amely hosszú lesz, és bármi megtörténhet. Ami a sportfelügyelők döntését illeti a (Mark) Webberrel történt Q2-es feltartásról: nem akartam akadályozni őt, ráadásul nem hiszem, hogy ez befolyásolta volna az időmérőjét. Amikor megláttam a tükörben, azt gondoltam, hogy átérek a kanyaron, mielőtt elengedem, ami az egyetlen lehetőség volt a pályának egy ennyire szűk pontján. Ráadásul ő kopott gumikon ment, és nem hiszem, hogy gyors körön volt. Nem lep meg a Mercedes tempója, mivel itt erősek voltak a téli teszteken, és az autójuk mindig erős az időmérőn. Ez az eredmény mutatja, hogy szombat délelőttönként az ellenfeleink konzervatívabbak, mielőtt megmutatják valódi erejüket délután."

McLaren

Sergio Pérez (9/8.): "Ez a néhány nap nehéz volt számunkra - az edzéseken végig gondokkal küszködtem -, ezért komoly eredmény, hogy bejutottam a Q3-ba. Erre nem is számítottunk. Nagyon elégedett vagyok, mert tényleg mindent kihoztam az autóból. Holnap azzal a céllal fogunk nekivágni a versenynek, hogy maximálisan kihasználjuk a lehetőségeinket. Ha ez sikerül, szerintem örülnünk kell majd. Az egész Vodafone McLaren Mercedes eltökélten folytatja a harcot. Láttam, hogy a srácok milyen keményen dolgoznak a garázsban, és az MTC-ben is mindenki azon igyekszik, hogy visszakerüljünk az élre - a mai eredmény ezért csak még éhesebbé tesz a sikerre, hogy megháláljam az erőfeszítéseiket."

Jenson Button (14.): "Gratulálok Checónak - nagyszerű munkát végzett, különösen a Q2-ben. Ma délután mindent jól csinált, és megmutatta, hogy a legújabb frissítéseink némelyike tényleg működik. Ez még korántsem elég, de mégiscsak örömteli, hogy haladunk. Az én autóm a Q1-ben tűrhetőnek tűnt, a Q2-ben viszont, az utolsó etapomban egyszerűen nem volt tapadása. Olyan volt, mintha túl nagy lett volna a guminyomás, de az igazat megvallva egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan mi történt. Holnap tehát a 14. helyről kell indulnom, ami mindenképpen nehéz lesz. Kemény délután vár ránk, de mindenképpen megpróbáljuk kihozni belőle a maximumot."

Force India

Paul di Resta (10.): "Szerintem elégedettek lehetünk a tizedik hellyel, mert a Q3-ba bejutással teljesítettük a célunkat. Ott nem hoztam ki mindent, ugyanis a kivezető körömön nehéz volt tökéletesen átmennem az utol szektoron, de így is jó pozícióban vagyunk a futamra. Holnap nagy szerep jut majd a gumikopásnak, mert ez a pálya az egyik legdurvább a gumiknak. Ez remélhetőleg a javunkra válik, és egy jó stratégiával előrébb léphetünk, ha nem töltünk túl sok időt a bokszutcában. Természetesen sok autó indul mögülem friss abroncsokkal, ezért sorsdöntő lesz a sprint az első kanyarig."

Adrian Sutil (13.): "A Q1 jól alakult, és a kemény gumis etappal sikerült hasznos információkhoz jutnom, mielőtt átváltottam a közepes keverékre. A Q2 kissé elszomorító volt, mert nem ideális helyzetből vágtam neki az utolsó menetnek. (Jean-Eric) Vergne pont előttem hajtott ki a bokszból, amikor kimentem, míg mögöttem Nico (Hülkenberg) jött, plusz (Mark) Webber is mért körön volt, így nehéz volt megfelelő rést találnom. Úgy gondolom, ez volt a fő oka annak, hogy nem fértem be a Q3-ba, mert amúgy megvolt a tempóm a legjobb tízbe kerüléshez. Biztos vagyok benne, hogy az autóm jó lesz holnap, de itt nehéz előzni, ezért az időmérő eredménye nagyon fontos."

Toro Rosso

Daniel Ricciardo (11.): "Összességében elégedett vagyok az edzés alakulásával, különösen a Q2-vel. Szerintem mindent kihoztunk az autóból, amit lehetett. Bár a tegnapi napunk jól sikerült, ma délelőtt már kevésbé lehettünk elégedettek, mert problémám volt a balansszal. Fel kellett zárkóznunk, és délutánra sikerült is. Elégedett vagyok a Q2-ben futott körömmel, bár az ember ilyenkor mindig csalódott kicsit, hogy ilyen kevéssel maradt le a Q3-ról. Közel vagyunk az előttünk lévőkhöz, holnap is jó versenyt futhatunk. Javultunk, és megint olyan versenyképesnek tűnünk, mint Kínában."

Jean-Eric Vergne (12.): "Sokat léptünk előre, ami azt jelenti, hogy az idény európai szakaszát erősebb autóval kezdhetjük meg. Holnap bármi megtörténhet. Sok pozitívumot vonhatunk le az időmérőből, ráadásul az autóm inkább a versenyre van beállítva. A 12. rajthely jónak számít, holnap a pontszerzésre kell törekednünk. A csapat fantasztikus munkát végzett, sikerült olyan fejlesztéseket hoznunk, amelyek jól működnek. Még dolgoznunk kell azért, hogy a Q3-ra is legyen reális esélyünk, de eddig jól alakult ez a hétvége, magabiztosan várom a holnapi futamot."

Sauber

Nico Hülkenberg (15.): "A tervek szerint alakult a kvalifikáció. Csalódást keltő, hogy egyszerűen túl lassúk vagyunk. A hétvégére készített fejlesztéseinkkel a megfelelő irányba indultunk el, és az autó beállításai is jók voltak az időmérőn, de nem eléggé, mivel a többi csapat talán még többet fejlődött. Nagyon elégedett vagyok a Q2-es körömmel, tökéletesre sikerült. Két szett közepes keménységű abroncsot használtunk, hogy jobb rajtpozíciónk legyen, de végül nem voltunk kellően erősek, hiányzott a gyorsaság. Mindazonáltal szerintem elégedettek lehetünk a munkánkkal, azonban muszáj gyorsulnunk."

Esteban Gutiérrez (16/19.): "Nehéz volt a mai időmérő. Tegnap, illetve a ma délelőtti szabadedzésen egész magabiztosan mentem, következetesnek tűntek a köridők. Úgy gondolom, összességében előre léptünk a frissítésekkel. Többet is kihozhattam volna az utolsó szett gumiból, de a határon autóztam, és igyekeztem a legtöbbet kihozni a rendelkezésre álló felszerelésből. Nem vagyok elégedett, mivel előrébb akarok végezni. Tovább kell tepernünk, hogy gyorsuljunk."

Williams

Valtteri Bottas (17/16.): "Sajnos a mai eredmény megmutatja, hol állunk a többiekhez képest, ennek ellenére úgy gondolom, sikerült előrelépnünk, és jó irányba haladunk. Úgy tűnik, a többiek is javultak, ami azt jelenti, hogy ugyanolyan helyzetben vagyunk, mint az első négy versenyen. Remélhetőleg futamról futamra hasonló mértékben javulunk. Holnap mindent beleadunk, szerintem előreléphetünk, hiszen a versenytempónk jónak tűnik."

Pastor Maldonado (18/17.): "Jelenleg elég nehéz dolgunk van az autónkkal, de keményen dolgozunk, hogy javítsunk a helyzeten. Sokkal nagyobb tapadásra lett volna szükségünk, enélkül nehéz volt ma jó köridőt elérnünk. Ami a teljesítményünket illeti, még nem vagyunk elég jók, de továbbra is arra koncentrálunk, hogy előrelépjünk."

Caterham

Giedo van der Garde (19/18.): "Nyilvánvalóan nagyon örülök a mai eredményemnek, a harmadik szabadedzésen és az időmérőn is jól szerepeltem. Elvégeztünk néhány változtatást az autónkon, hogy megtaláljuk a megfelelő balanszot az új alkatrészeinkkel, és ez sikerült is. A csapattársam eltérő csomagot használ ezen a pályán - az új fejlesztések nagy része az én autómon van, kivéve az első szárnyat, ezért kicsit másképp állítottuk be az autónkat, mint Charles. Bár a szabadedzésen nem igazán sikerült gyors kört futnom, éreztem, hogy jó irányba haladunk. Az időmérőn tiszta volt a kivezető köröm, a gumikat is sikerült működésre bírnom, összességében ez volt az eddigi legjobb időmérőm. A maihoz hasonló napok mutatják meg, mennyit fejlődök. Már a mérnökökkel is jobban együtt tudok működni, és ők is rájöttek, hogyan segíthetnek nekem leginkább abban, hogy a legtöbbet hozzam ki az autóból. Hasonló eredményben reménykedtem, amikor feltettük az új elemeket az autónkra, ezért rendkívül elégedett vagyok magam és a csapat miatt is. Ennél többre is képesek lehetünk a holnapi versenyen, és a fejlesztéseink miatt az idény hátralevő részében is. Nagyszerűen kezdtük az európai szezont."

Charles Pic (22.): "Eddig elég nehéz hétvégénk volt. Feltettünk néhány új alkatrészt az autónkra, és többféle beállítást kipróbáltunk, hogy kihozzuk belőlük a legtöbbet, és megfelelő legyen az autó balansza - ez egyelőre nem sikerült. A harmadik szabadedzés rendben volt. Nem sikerült tiszta kört futnom, ezért tudtuk, hogy kicsit gyorsabbak is lehettünk volna, de az időmérőn nem éreztem olyan jónak az autómat. Nem tudom, miért alakult így, most ki kell elemeznünk az adatokat, hogy megnézzük, tudunk-e valamit tenni a holnapi futam előtt. A pozitívum az, hogy a hosszú etapokon gyorsak vagyunk, és szerintem remek versenyt futhatunk holnap. Állítólag kicsit melegebb lesz, ami jobban fekszik az autónknak, mint a hétvége eddigi részében tapasztalt hűvös idő. A bokszkiállásaink egész évben jól sikerültek, és itt a gumik sem használódnak el olyan gyorsan, tehát jó versenyt futhatunk."

Marussia

Jules Bianchi (20.): "Délelőtt jól sikerült a harmadik szabadedzésünk, úgy tűnt, a tegnap óta elvégzett változtatások előrevittek minket. Jobb lett a tapadásunk, de az autónk balansza még mindig nem megfelelő - ma ennyit tudtam kihozni belőle. Az első és az utolsó szektorban eltérő volt a balanszunk, és továbbra sem vagyok elégedett a gyors kanyarokban nyújtott teljesítményünkkel. Most át kell néznünk az adatokat, hogy megértsük, holnap hogyan kezeljem ezt a helyzetet. Jó rajtra van szükségünk ahhoz, hogy (Giedo) van der Garde elé kerüljünk, de szerintem holnap jobb lesz a versenytempónk."

Max Chilton (21.): "Az autónk balansza még nem az igazi, de elégedett vagyok a tegnap óta tapasztalt javulással. Az első köröm különösen jól sikerült, most érzem az előnyét annak, hogy ezen a hétvégén nem maradtam el a többiektől a pályán töltött időt tekintve. Úgy érzem, ma sikerült megmutatnom, hogy fejlődtem. Várom már a holnapi versenyt."