Vágólapra másolva!
Reakciók a Spanyol Nagydíj első napjáról. A megjelenések sorrendjében folyamatosan bővítjük a cikket az összes nyilatkozattal.

Red Bull

Sebastian Vettel (P1: 19., P2: 1.): "Vannak itt új alkatrészeink, de a jelenlegi szabályok mellett többé nem jellemzőek a hatalmas fejlesztési csomagok. Délután elég sokat megtudtunk, a délelőttnek viszont az időjárás miatt nem volt sok értelme. A kemény gumikról nehéz bármit mondani, szerintem ezen a versenyen ugyanannyi kerékcsere lesz, mint az utóbbi néhányon."

Mark Webber (P1: 20., P2: 3.): "Ez viszonylag szorosnak tűnik. Ma nem hozhattunk volna ki ennél többet a helyzetből, mert az időjárás kissé megnehezítette a dolgunkat, de összességében így is jó napunk volt. Délelőtt ki kellett volna próbálnunk néhány alkatrészt, ám a tesztet délutánra kellett halasztanunk, amikor szebb volt az idő, ezzel azonban nem volt probléma. Este így is lesz mivel foglalkoznunk. Ez egy kellemes verseny - egész évben az egyik legnépszerűbb."

Ferrari

Fernando Alonso (P1: 1., P2: 2.): "Kedvezők a mai jelek, mivel délelőtt és délután is gyorsak voltunk, továbbá az autó balansza kevés és sok benzinnel is jó. Mindazonáltal a pénteki napon mindig korán van a következtetések levonásához, ha látszólag minden jól megy, mert régebben is láthattuk, hogy a vetélytársaink mennyire elhúzhatnak az időmérőn. Elég sok adatot elemezhetünk este, ami annak fényében jó, hogy a délelőtti eső miatt szinte minden tervezett programot délutánra kellett bezsúfolnunk, amikor száraz volt az idő. Egyértelműen jó érzéseim vannak, noha tisztában vagyunk vele, hogy nem lesz könnyű dolgunk. Mindenesetre biztosak vagyunk benne, hogy a lehető legjobban tudunk majd küzdeni. Nem számítok nagy meglepetésekre Bahreinhez képest, és úgy gondolom, kirajzolódott az élmezőny, melyet a Red Bull, a Mercedes, mi, valamint a Lotus alkot. De meglátjuk, hogy mennyit tud fejlődni a McLaren, és a Force Indián is rajta tartjuk a szemünket, hiszen ők az időmérőkön és a futamokon is roppant erősek voltak."

Felipe Massa (P1: 2., P2: 5.): "Minden jól ment ma, noha délelőtt csak kevés időt töltöttünk a pályán az eső miatt, és aminek köveztében mindent kevesebb időnk jutott a tervezett tesztelésekre az első edzésen. Azonnal megkezdtük a munkát, amint felszáradt a pálya, és délután végeztünk. Minden figyelmünket annak szenteltük, hogy az autó vezethetősége jó legyen a Pirelli mindkét ide hozott gumitípusán, főleg az új kemény keveréken. A hosszú etapokon is ütőképesnek tűnt az autó, és ez önbizalommal tölt el. Remélem, hogy jól tudunk majd teljesíteni a hétvége végéig."

Lotus

Kimi Räikkönen (P1: 8., P2: 4.): "Viszonylag átlagos pénteki napunk volt - kipróbáltunk néhány újítást az autónkon, és teszteltük a különböző gumikat. Most ki kell értékelnünk az adatokat, hogy megtudjuk, hol tartunk. Nem maradtunk el túl sokkal a leggyorsabb köridőtől, tehát azt mondhatjuk, hogy nem sikerült katasztrofálisan a napunk. Természetesen néhány területen még javítanunk kell az autónkat, de ez az első edzések után normális."

Romain Grosjean (P1: 4., P2: 18.): "Rendben volt a mai nap. Az eredménylistán talán nem állok túl jól, de a közepes gumikon futott körömet nem sikerült befejeznem, mert a bokszba kellett hajtanom. Ezen a pályán nehéz megérteni a gumik viselkedését, és gyorsan el is használódnak. Délelőtt természetesen az időjárási körülmények sem könnyítették meg a dolgunkat. Sok kört tettünk meg, hogy minél több adatot gyűjtsünk. Ma este a beállításokon fogunk dolgozni, hogy holnap ismét előreléphessünk."

Mercedes

Lewis Hamilton (P1: 6., P2: 6.): "A csapat kiváló munkát végzett, hogy elhozhassuk a frissítéseket erre a hétvégére. Rögtön éreztem a hatásukat, azonban még korán van ahhoz, hogy számszerűsítsük az előrelépés mértékét. Az első edzés után kecsegtetőnek tűnt a helyzet, az autó balansza jó volt, de a délutáni körülmények már kevésbé voltam boldog. Este folytatjuk a munkát, és meglátjuk, vajon holnap jobbak tudunk-e lenni."

Nico Rosberg (P1: 9., P2: 7.): "Úgy látszik, hogy egy körön ismét gyorsak vagyunk, de sokkal jobban kell figyelnünk, hogy versenytempóban is ilyenek legyünk. Még sok teendő vár ránk, azonban összességében úgy érzem, hogy jól sikerült a mai tesztprogramunk, és sokat tanultunk. Nehéz megfelelően bánni a gumikkal ilyen körülmények között. Ma erőteljes szemcsésedést figyelhettünk meg az alacsony hőmérséklet miatt."

Force India

Adrian Sutil (P1: 5., P2: 8.): "Ez érdekes nap volt a változékony időjárással. Délelőtt esőben is hasznos volt köröznünk, mert ilyen körülmények között ütőképesebbé kell válnunk. Minden egyes változtatás után jobban ment az autónk. Délután a szokásos munkát végeztük a gumikkal, de kipróbáltuk a prototípust is, amely borzasztóan kemény, teljesen más volt vezetni vele. A hagyományos kemény és közepes keverék viszont hasonló egymáshoz, bár nagyobb közöttük a különbség, mint vártam. A hosszú etapjaink jól alakultak, az autónk a közepes gumikon kiegyensúlyozottnak tűnt."

Paul di Resta (P1: 10., P2: 10.): "Ma nehéz volt kellően sok adatot gyűjteni, mert a délelőtti eső korlátozta a pályán töltött időnket. Voltak új alkatrészeink, és a két autónkat eltérően szereltük fel, hogy minél többet kipróbálhassunk. Majd este eldöntjük, hogy milyen csomaggal érdemes tovább versenyeznünk. Az autónk alapjaiban nagyon hasonló ahhoz, mint amivel a februári teszten jártunk itt, ezért úgy tűnik, a megfelelő üzemi tartományban vagyunk. A napomat félbeszakította a probléma a gumival, de egyelőre várjuk, hogy a Pirelli elemezze, pontosan mi történt."

Toro Rosso

Jean-Eric Vergne (P1: 3., P2: 9.): "A hét elején azt mondtam, hogy remélhetőleg egy pozitív hétvége vár ránk, és a fejlesztéseink is a javulás jeleit mutatják majd. Most azt kell mondanom, hogy hosszú idő óta ez volt a legjobb pénteki napunk. Ez biztató, de még mindig sokat kell dolgoznunk: ki kell elemeznünk az adatokat, hogy tovább tudjunk javulni. Úgy tűnik, sokkal jobb formában vagyunk, mint az előző versenyeken. Nagyon boldog vagyok, mert a gyárban mindenki nagyszerű munkát végzett az elmúlt hetekben. Ami a gumikat illeti, egyelőre úgy tűnik, minden rendben van."

Daniel Ricciardo (P1: 11., P2: 11.): "Összességében pozitív napot zártunk, és az intermediate gumikon mindig az első három hely környékén voltunk, elég jónak tűntünk. A délutáni, száraz pályás edzés is rendben volt. Biztos vagyok benne, hogy néhány csapat - például a McLaren - holnap gyorsabb lesz, de szerintem mi is tudunk javulni. Szoros küzdelemre számítok, és reális esélyünk lehet arra, hogy a legjobb tíz között végezzünk az időmérőn. A hosszú etapjaink is jónak tűntek. Mindig érdekes az új alkatrészeket és beállításokat tesztelni, hiszen kicsit a vezetési stílusunkat is meg kell változtatnunk. A mai napban az volt a legjobb, hogy a csapat sok új alkatrészt tudott bevetni, és a szélcsatornában tapasztalt pozitív visszajelzések után úgy tűnik, a pályán is beváltak az új elemek. Ez az, ami igazán számít."

McLaren

Jenson Button (P1: 22., P2: 12.): "Pozitív és negatív következtetéseket is levonhatunk a mai napból, mint mindig, amikor egy fejlesztési csomagot tesztelünk. Már jobban értjük a pálya és a szélcsatorna közötti korrelációt. A jövőre nézve ez pozitív, de természetesen mindig többet szeretnénk. Úgy gondolom, előreléptünk, de a többiek is így tettek. Délelőtt nem tudtunk annyi kört megtenni, amennyit szerettünk volna, ezért holnapra alaposan át kell néznünk az adatokat, és sok változtatást kell végrehajtanunk. Meg kell néznünk, melyik alkatrészek segíthetnek minket, és melyikek azok, amelyek nem javítanak az autónk balanszán. Van néhány terület, amelyre különös figyelmet kell fordítanom, de holnapig még javulhatunk kicsit."

Sergio Pérez (P1: 13., P2: 13.): "Ma lényegében minden a második edzésről szólt, megpróbáltunk minél több adatot gyűjteni. Talán nem olyan napunk volt, mint amire számítottunk, de sok adatot gyűjtöttünk a mérnököknek, ez pozitívum. Nehéz volt konkrét következtetéseket levonni a mai edzésekből, de betápláljuk a szimulációs szoftverünkbe az adatokat, hogy javítsunk a korreláción. Egy kicsit javultunk, és amint jobban megértjük a korrelációt, nagyobbat is léphetünk előre. A következő néhány versenyen talán többet javulhatunk."

Williams

Valtteri Bottas (P1: 7., P2: 14.): "Különböző beállításokkal kísérleteztünk ma, és mindkét autón sok új alkatrészt teszteltünk. Kicsit bizakodóbbak lettünk, de mindent ki fogunk elemezni, amit ma kipróbáltunk, és reméljük, hogy a holnapi időmérőn megmutatkozik a fejlődés."

Pastor Maldonado (P1: 15., P2: 16.): "Úgy látszik, hogy egy körön ismét gyorsak vagyunk, de sokkal jobban kell figyelnünk, hogy versenytempóban is ilyenek legyünk. Még sok teendő vár ránk, azonban összességében úgy érzem, hogy jól sikerült a mai tesztprogramunk, és sokat tanultunk. Nehéz megfelelően bánni a gumikkal ilyen körülmények között. Ma erőteljes szemcsésedést figyelhettünk meg az alacsony hőmérséklet miatt."

Sauber

Nico Hülkenberg (P1: 12., P2: 15.): "Rendben volt ez a nap. Sajnos az aerodinamikai programunkat nem sikerült úgy végrehajtanunk, ahogy terveztük, mert esett az eső, de az időjárást nem tudjuk megváltoztatni - mindenki ugyanezekkel a körülményekkel szembesült. A második edzésen gond nélkül sikerült teljesítenünk a programunkat. Az új hátsó szárnyunk javulást jelent, de még nem tudom, elég lesz-e ahhoz, hogy felzárkózzunk az ellenfeleinkhez."

Esteban Gutiérrez (P1: 14., P2: 17.): "Ma sikerült teljesítenünk az eltervezett programunkat. Az autó stabilitása javult, így magabiztosabban hajthatok a hosszú etapok alatt is. Sikerült kielemeznünk a Barcelonába hozott új elemeket - a csapat jó munkát végez, azért dolgozunk, hogy csökkentsük a hátrányunkat az ellenfeleinkhez képest. Nehéz megítélni, hogy állunk most, de szerintem a holnapi időmérő megmutatja, hol tartunk a többiekhez képest."

Caterham

Giedo van der Garde (P1: 17., P2: 19.): " Délelőtt az időjárásból kifolyólag nem tudtunk annyi kört megtenni az első edzésen, amennyit szerettünk volna, de ettől függetlenül elégedett voltam az autóval és az új elemekkel. Nem használtuk a KERS-t, ami körülbelül három tizedmásodpercet ér körönként, és arra összpontosítottunk, hogy teszteljük az új alkatrészeket. Rendben voltak a köridők, de még fontosabb volt, hogy minél több adatot gyűjtsünk. Délután kiértékeltük az új felszerelést, és egyértelmű, hogy fejlődtünk. Az autó balansza jó volt a közepes abroncsokon a rövid és a hosszú etapokon egyaránt, és úgy gondolom, egész jó tempót diktáltunk ezen, illetve a kemény keveréken is. Viszont még dolgoznunk kell rajta, hogy az autó viselkedése jobb legyen a kanyarok bejáratánál. Mindazonáltal az autó sokkal erősebb a kigyorsításoknál, ami kedvező jel. Most a szokásos péntek este vár ránk, arra fogunk koncentrálni, hogy javítsunk a beállításokon, hogy az időmérőn keményen támadhassunk, és jó formába hozzuk magunkat a vasárnapi futamra."

Charles Pic (P1: -, P2: 21.): "Nem vettem részt az első tréningen, ezért nagyon vártam, hogy kipróbálhassam az új alkatrészeket a második edzésen. Az első etapok során nagyon alulkormányzott volt az autó a lassú és a közepesen gyors kanyarokban, ezért változtattunk a mechanikai beállításokon, és ettől javult a balansz a harmadik és a negyedik etapban. Nem volt rossz a gumik kopása egyik keveréken sem, de muszáj dolgoznunk azon, hogy jobban bemelegítsük az abroncsokat, s minél előbb hatékonyan működővé tegyük őket. Este megnézzük ezt, és azt, hogy hogyan optimalizálhatjuk a beállításokat, hogy javítsunk a balanszon, ugyanis ezzel sok időt nyerhetünk. Utána megpróbáljuk ott folytatni, ahol Bahreinben abbahagytuk."

Heikki Kovalainen (P1: 16., P2: -): "Nekem egész jó volt az edzés, noha elég sok időt buktunk egy mechanikai probléma következtében. Miután kijavítottuk, nekiálltunk a programnak, és csupán egyetlen etapot hagytunk ki. Mivel az első edzés vizes pályán kezdődött, másoknak is kevesebb idő jutott a pályán, ezért hozzávetőlegesen minimális volt a veszteségünk. A tréningen főleg az új alkatrészek régiekkel való összehasonlításával foglalkoztunk, és jó volt, hogy az autót sokkal jobbnak éreztem, mint amilyen Bahreinben volt. Javult a balansza, főleg a kanyarok közepén, a lassú és a gyors fordulókban egyaránt, így könnyebb volt nyomni a gázt. Mindazonáltal, ma csak kevés kört tudtunk megtenni száraz aszfalton, ezért még korai lenne megmondani, mennyit nyertünk az ide hozott fejlesztésekkel. A hétvége további részében várhatóan kedvezőbb lesz az időjárás, így a második és a harmadik edzésen többet tanulhatunk arról, hogy miképp lehet a legtöbbet kihozni az új elemekből. De igazából szombat délután, illetve vasárnap derül ki, pontosan hol is állunk."

Marussia

Jules Bianchi (P1: 18., P2: 20.): "Jó érzés visszatérni Barcelonába. Úgy tűnik, mintha csak tegnap debütáltam volna a Marussia F1 Team színeiben a teszteken, de azóta rengeteg dolog történt, és sokat tanultam. Az autó sokat változott, mióta legutóbb vezettem ezen a pályán, tisztán látszik, mekkora javulást értünk el. Úgy tűnik, egyelőre jól működnek az itt bevetett fejlesztéseink. Még időre van szükségünk ahhoz, hogy sikerüljön kihoznunk a legtöbbet az új alkatrészeinkből, de úgy tűnik, jó úton haladunk. Remélem, sikerül olyan teljesítményt nyújtanunk ezen a hétvégén, amilyet szeretnénk."

Max Chilton (P1: -, P2: 21.): "Rövid napom volt, mivel az első edzésen nem vettem részt, Rodolfo (González) vezette az autómat. Ez azt jelentette, hogy délután nagyon gyorsan kellett tanulnom. Kár, hogy a forgalom miatt nem tudtam a legtöbbet kihozni a közepes gumikból. Még dolgoznunk kell az új alkatrészeinken, de jó alapra építhetünk, és megfelelően felkészülhetünk az időmérőre."

Rodolfo González (P1: 21., P2: -): "Jó érzés volt visszaülni az autóba, bár az időjárás és a nedves pálya megnehezítette, hogy jó ritmust vegyek fel. Egy nagyon specifikus programot kellett végrehajtanom, az új fejlesztéseket teszteltem. Ez sikerült is: sok adatot szolgáltattunk a mérnököknek, akik összehasonlíthatják ezeket a többi versenyző által gyűjtött információkkal."