Vágólapra másolva!
A Pirelli eredetileg csak az újonc versenyzőknek adott volna több szett gumit a pénteki szabadedzésen, a csapatok azonban elvetették ezt az ötletet. A módosított kemény gumikból kapnak extra szettet Barcelonában.

A Forma-1-es istállók elvetették azt az ötletet, hogy a nagydíjak pénteki szabadedzésein az újonc versenyzőket foglalkoztató csapatok eggyel több szett gumit használhassanak. A kezdeményezés a Force India nevéhez köthető, akik így szerették volna elérni, hogy a tapasztalatlan pilóták több tesztlehetőséghez juthassanak. Az elképzelés azonban számos kérdést vetett fel, például nem volt egyértelmű, hogy a hosszú évek óta tesztpilótaként alkalmazott versenyzők újoncnak tekinthetők-e.

A Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery elárulta, a hétvégi Spanyol Nagydíj pénteki napján minden csapat megkapja az extra szett kemény abroncsokat. Erre egyébként a jelenlegi szabályok is lehetőséget adnak. "Remélhetőleg ezzel elősegítjük, hogy az összes autó a pályán körözzön az edzések alatt" - nyilatkozta Hembery a rendszerint eseménytelen első szabadedzésekre utalva.

"Az összes csapatot minél több kör megtételére akartuk ösztönözni, különösen azokat, akik újonc versenyzőket indítanak. Így a rajongók is megkaphatják azt az élményt, amit megérdemelnek."

A Spanyol Nagydíjra egyébként a közepes és a kemény keverékű gumikat viszi el a Pirelli, utóbbiakat most próbálhatják ki először a csapatok azok után, hogy módosításokat hajtottak végre rajta. A kisebb változtatásoknak köszönhetően szélesebb lett az abroncsok optimális működési tartománya, és jobban hasonlítanak a 2012-ben használt kemény gumikhoz. Hembery szerint ez lehetőséget ad a csapatoknak arra, hogy változatosabb stratégiákkal készüljenek a versenyekre.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!