Vágólapra másolva!
Sam Michael szerint a gyorsan kopó gumik miatt a tapasztalt versenyzők kerültek előnybe, akik minden helyzetben képesek megfelelően reagálni. Úgy véli, Péreznek nagy segítséget jelent, hogy Button a csapattársa.

A Pirellit leginkább azért ostorozzák az általuk gyártott, gyorsan elhasználódó abroncsok miatt, mert a gumikímélés következtében a versenyzők a futam nagy részében óvatos vezetésre kényszerülnek. Bár több élversenyző is panaszkodott arra, hogy a taktikázás miatt kevésbé élvezetesek a nagydíjak, Sam Michael szerint a jelenlegi gumikkal éppen a legjobb pilóták kerülnek fölénybe. A gyorsaság mellett ugyanis óriási szerep jut a tapasztalatnak és a gondolkodásnak.

"Ha megnézzük a kínai futam eredményét, az első öt helyen öt világbajnok végzett, és ez nem véletlen" - idézi az Autosport a McLaren sportigazgatóját, aki azért a sanghaji versenyt említette, mert az eddigi négy futamból eddig ott volt a legnagyobb a gumikopás mértéke. "Ez azt jelenti, hogy a Forma-1 a gondolkodó emberek sportja."

Michael szerint legalább tíz olyan versenyző van, akik hasonlóan gyorsak és tehetségesek, a rutinosabbak azonban most előnybe kerültek, hiszen változó körülmények között is képesek megbirkózni a feladatukkal. "Ők a 10-15 éves tapasztalatukból meríthetnek, amely során gyakran rossz döntéseket hoztak. Ezek a versenyzők is hibáztak korábban, de most már tudják, mit kell másképp csinálniuk ahhoz, hogy jobban jöjjenek ki az adott helyzetből" - vélekedett.

Forrás: McLaren

Szerinte a mostani versenyek sok szempontból hasonlítanak az 1994 előttiekhez, amikor szintén tilos volt a futam közbeni tankolás. "Az elmúlt húsz évben inkább sprintversenyeket láthattunk a Forma-1-ben: a pilóták a bokszkiállások között padlógázzal, a gumikat nem kímélve hajtottak" - magyarázta. "A tankolás engedélyezése előtt - mielőtt én az F1-be kerültem volna - a mostanihoz hasonló volt a helyzet. Egy kiállással, vagy kiállás nélkül próbálták teljesíteni a versenyeket, ezért vigyázniuk kellett az abroncsokra."

Michael szerint elsősorban azok a csapatok vannak nehéz helyzetben, amelyek két fiatal, tapasztalatlan versenyzőt alkalmaznak. A harmadik F1-es szezonját teljesítő Sergio Péreznek azonban könnyebb dolga van a McLarennél Jenson Button oldalán. "Checónak kedvez, hogy a csapattársa világbajnok, aki tudja, hogyan teljesítse sikeresen a versenyt - sokat tanulhat tőle" - nyilatkozta. "Mellette legalább olyan srác van, akit követhet."

"Sok olyan csapat van a mezőnyben, akiknél két fiatal, vagy a karrierje közepén járó pilóta versenyez. Ők most hihetetlenül nehéz helyzetben vannak" - mondta.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!