Vágólapra másolva!
Reakciók a Bahreini Nagydíj első napjáról. A megjelenések sorrendjében folyamatosan bővítjük a cikket az összes nyilatkozattal.

Mercedes

Nico Rosberg(1.): "Idén először ma minden tökéletesen ment, ami nagyszerű érzés. A pole pozíció megszerzése biztató kezdet számomra, és a csapat összes tagjának szép eredmény. A tegnapi szabadedzések után még bőven akadt dolgunk, a csapatnak munkás éjszakája volt, hogy fordítsunk a helyzeten. Nekik köszönhetően ma enyém volt a leggyorsabb autó a pályán. A holnapi verseny azonban már egy másik történet lesz, ezzel nagyon is tisztában vagyok. Nehéznek ígérkezik, különösen a hátsó gumik miatt, mert tudjuk, hogy más csapatok erősebbnek tűntek a pénteki hosszú etapok során. Nagy kihívás lesz előttük maradni, de az segíteni fog, hogy az élről rajtolhatok."

Lewis Hamilton(4/9.): "Ez számomra nem volt éppen a legjobb nap, de Nicót nagy gratuláció illeti. A csapatnak nagyszerű, hogy két egymás utáni versenyen pole-t tudtunk szerezni, és Nico igazán csodálatos munkát végzett. Nekem ma nem sikerült igazán felvennem a ritmust, és mivel a váltócsere miatt még öt rajthelyet veszítek, vagyis a 9. helyről kell majd indulnom, kemény kihívás vár ránk. De megesik az ilyesmi, és holnap így is meg fogok tenni mindent, ami tőlem telik. A legjobb esélyünk a rajtnál fog kínálkozni arra, hogy pozíciókat nyerjünk, aztán meglátjuk, a továbbiak hogyan alakulnak. A gumikopás meghatározó tényező lesz, nagyon érdekessé fogja tenni a versenyt."

Red Bull

Sebastian Vettel (2.): "Nem vagyok caslódott. Gratulálok Nico (Rosbergnek), erős kört rakott össze, ez ma az ő napja volt. Amikor átszeltem a célvonalat, láttam a képernyőn, hogy csak második vagyok, de nem tudtam, mennyivel maradtam le a pole pozícióról, mivel jól sikerült a köröm. Aztán mikor elmondták nekem az első helyhez mért lemaradásomat, nyilvánvalóvá vált, hogy ma egy tökéletes körrel sem tudtam volna megverni őt, mindenesetre nagyon boldog vagyok. Sikerült spórolnunk az abroncsokkal az időmérőn, a holnapi verseny pedig a gumikopásról fog szólni, úgyhogy majd meglátjuk, mi történik. Örülök, hogy az élmezőnyből rajtolhatok."

Mark Webber (5/7.): "Egy kicsit többet szerettem volna kihozni az autóból az időmérőn, hogy valamivel előrébb végezzek, de a büntetéssel együtt a hetedik hely még nem a világ vége. A gumistratégiánk eltér a többiekétől, és hosszú verseny elé nézünk, úgyhogy meglátjuk, mire jutunk. Büszke vagyok rá, hogy holnap a 200. versenyemet kezdhetem meg. Amikor fiatalon megérkeztem a Forma-1-ben, nem gondoltam volna, hogy ilyen sokáig leszek a sportban. Hihetetlen magasságokba, és kemény mélységekbe jutottam el, de hát ilyen az élsport. Rengeteget tanultam ezalatt az idő alatt, magamról, és az életről általánosságban, és még mindig nagyon hajt a lendület, igazán élvezem a sportot. Ez is csak egy szám, de jó lenne egy szép eredménnyel emlékezetessé tenni."

Ferrari

Fernando Alonso (3.): "Nagyszerű, hogy megint sikerült jó teljesítmény nyújtanunk az időmérőn, hiszen ez az Achilles-sarkunk. Idén már harmadszor végeztünk az első három hely valamelyikén - bár a versenytempónknak köszönhetően a vasárnapunk mindig jobban alakul, nagyon örülök, hogy most már szombaton is maximálisan ki tudjuk használni a lehetőségeinket. A pénteken futott hosszú etapjaink alapján optimistán várhatjuk a versenyt. A legnagyobb ellenfelünk Vettel lesz a Red Bull-lal, és a Lotusok - igaz, hogy ők mögülünk indulnak, de biztosan az élmezőnyben harcolhatnak majd. Hamilton és Webber büntetése miatt Felipe a negyedik helyről indulhat - azt hiszem, sokkal jobb, hogy a csapattársam Ferrarija lesz mellettem a rajtrácsom, és nem Lewis Mercedese! Csak holnap derül ki, hogy melyik lesz a legjobb taktika, lehetetlen ezt előre megjósolni. Azt hiszem, a kemény gumik lesznek a legjobbak a versenyen, és ez kedvezhet nekünk, hiszen az egész hétvégén ezen a keveréken működött a legjobban az autónk."

Felipe Massa (6/4.): "Nagyon elégedett vagyok az időmérő eredményével, mert végül jó döntésnek bizonyult, hogy kockáztattunk a Q3-ban, és eltértünk az eredeti tervünktől. Úgy éreztem, a közepes gumikon sem harcolhattam volna az első helyekért, mert kevés volt a tapadás, és az autóm hátuljával is küszködtem. A kemény gumikkal nagy volt a kockázata, hogy hátrébbról kell indulnom, de mégis úgy döntöttem, hogy maradok azokon a gumikon, amelyeken a legjobbnak éreztem az autót. Az előttem végző Webber és Hamilton büntetései azt jelentik, hogy előrelépek a rajtrács negyedik helyére, innen pedig már harcolhatok a mezőny elejével. Nyilvánvalóan előnyben lesznek azok, akik a közepes gumikon indulnak, de egy jó versenyhez elengedhetetlen lesz, hogy a legjobb stratégiát válasszuk, és biztosítsuk, hogy minden tökéletesen alakuljon."

Force India

Paul di Resta(7/5.): "Tudtuk, hogy jó eséllyel indulunk neki a Q3-ba való bejutásnak, és egész hétvégén, az összes edzésen erősnek tűntünk. Ahogy a pálya felgumizódott, nem volt meg az a tempónk, amire számítottunk, de még így is elég boldog vagyok az eredménnyel, főleg, hogy a rajtbüntetések miatt előrekerülök az 5. helyre. Remek helyzetből várjuk a holnapot, a kocsi erős, és a tegnapi hosszú etapokon mutatott tempónkat látva minden okunk megvan rá, hogy pontszerzésben reménykedjünk."

Adrian Sutil(8/6.): "Ma elég trükkösnek bizonyult vezetni az autót, és a pálya tapadása miatt nehéz volt tökéletes kört futni. A Q3-as utolsó köröm jobb is lehetett volna, de elég boldog vagyok az eredménnyel, főleg, hogy előreugrok a 6. helyre. A pálya fekszik nekünk, szeretjük a meleg időjárást, és bíztató kilátásaink vannak holnapra. Jó, hogy mindkét autónk a harmadik sorból rajtol, és reméljük, hogy a versenyen még előrébb kerülhetünk."

Lotus

Kimi Räikkönen (9/8.): "Nem ez volt az eddigi legkönnyebb időmérőnk, és ez az egész hétvégéről elmondható. Tegnap időnként küszködtünk az autó balanszával, de ma újra sikerült rátalálnunk. Reggel jónak éreztem a kocsit, és nem is ment rosszul a szabadedzésen, de délután mégsem állt össze minden. Nem futottam remek kört, azonban hosszú verseny elé nézünk, meglátjuk majd, mit hoz a holnap."

Romain Grosjean (11.): "Természetesen csalódott vagyok, hogy lecsúsztunk a Q3-ról, de hát megtörténik az ilyesmi. Nem volt semmi gond az autóval, csak egy kicsit túl bátrak voltunk, hogy mindössze egyszer mentünk ki a pályára, és ez végül rosszul sült el. Ami a pozitívumokat illeti, a hétvégén sikerült jelentősen javítanunk a tempónkon az előző három versenyhez képest, és a Q1-ben, kemény gumikon is nagyon gyorsak voltunk. Tavaly is hasonló rajtpozíciókat szereztünk, és akkor mindketten dobogón fejeztük be a futamot, úgyhogy még bármi lehet."

McLaren

Jenson Button (10.): "Eddig nehéznek bizonyult ez a hétvége, de a mai 10. helyezésünk jó eredmény. A csapat hozzászokott, hogy az élmezőnyben harcoljon, de most a kis dolgok - mint a Q3-ba jutás - is sokat számítanak. Természetesen nehéz lesz a holnapi futam. Olyan gyorsan fogok vezetni, ahogy csak tudok, de nem szeretném, ha az emberek túl sokat várnának tőlünk. A mai napból azonban pozitív következtetéseket is levonhatunk: gyorsabbak voltunk, mint az egyik Lotus - ez meglepetésként ért -, és én indulok a legjobb helyről azok közül, akik új gumikon rajtolnak. Ez itt is jelenthet egy kis előnyt, mint Kínában, így remélemm, itt is remek versenyt futhatunk. Szerintem mindketten esélyesek vagyunk a pontszerzésre - nagyszerű lenne, ha Checo (Pérez) és én is a legjobb tíz között végeznénk."

Sergio Pérez(12.): "Nagyon nehéz volt az időmérő, és csalódást jelent, hogy néhány tizeddel buktam el a Q3-ba kerülést. Ahhoz viszont egyébként sem volt elég jó a tempónk, hogy sokkal előrébb kerüljünk a rajtrácson - azt hiszem, Jenson megmutatta, mi volt számunkra a maximum a Q2-ben. Holnap azonban több esélyünk lesz rá, hogy pontot szerezzünk. Úgy állítottam be az autómat, hogy a hátsó gumikat kímélje, így a versenytempónk kicsit kiegyensúlyozottabb lehet. Így is nehéz lesz holnap a pontszerzés, de remélem, viszonylag jó versenyt futhatunk, és az első tíz hely valamelyikén végzünk. Hosszú, kemény verseny lesz."

Toro Rosso

Daniel Ricciardo(13.): "Nem rossz ez az eredmény, bár sajnálom, hogy eddig nem sikerült megtalálnunk a múlt heti tempónkat. Nem hiszem, hogy ma ennél jobban teljesíthettem volna, főleg ha megnézzük az időmérőn magunk mögé utasított srácokat, és a szabadedzésen mutatott teljesítményünket. Közel voltunk a McLarenhez, é a Saubert, illetve a Williamst is megelőztük, szóval szerintem a jelenlegi formánk szerint itt a helyünk. Ami a holnapot illeti, szeretnék újra visszakerülni a pontszerző helyekre, a gumik érdekes meglepetéseket hozhatnak, amelyek talán a mi malmunkra hajtják majd a vizet."

Jean-Eric Vergne(16.): "Furcsán alakult számomra az edzés, mivel a leggyorsabb körömet a Q1-ben futottam, kemény keveréken. Ezt követően a gyorsabbnak számító közepeseken képtelen voltam javítani a köridőmön. Úgy tűnik, az autó rengeteget változott a hétvége során, és rá kell jönnünk ennek az okára. De a kemény gumikon futott köröm legalább nem volt túl rossz, a közepesekkel kapcsolatban azonban még mindig van valami, amit nem értünk. Nem mondhatjuk, hogy rossz lenne az autó, úgyhogy szerintem holnap jobban teljesíthetünk, a versenyen még tartogat lehetőséget."

Sauber

Nico Hülkenberg (14.): "Tudtuk, hogy nehéz lenne ma bejutnunk a Q3-ba. Ennek ellenére arra számítottam, hogy közelebb leszünk az első tíz helyezetthez. Az autónk elég jónak tűnt a ma délelőtti szabadedzésen, de utána megváltozott a szélirány, és erre nagyon érzékenyen reagált. Úgy gondolom, nagyon hosszú versenyünk lesz holnap, különösen úgy, hogy tisztában vagyunk vele, ezen a pályán nem vagyunk elég gyorsak. Ettől függetlenül harcolni fogok, hogy a lehető legjobb eredményt érjem el."

Esteban Gutiérrez (18/22.): "Nem jó érzés az utolsó helyről indulni, de számítottunk rá, hogy nehéz hétvégénk lesz. Nem volt túl jó tempónk ezen a hétvégén. Fontos volt, hogy tiszta kört fussunk az időmérőn - én mindent beleadtam, de csak ennyire tellett. Hátrányt jelentett, hogy a harmadik szabadedzésen készültünk fel a versenyre, mert nem sokat gyakorolhattam alacsony üzemanyagszinttel és új gumikkal. Ennek ellenére fontos edzés volt, mert az adatok segíteni fognak a megfelelő stratégia kiválasztásában."

Williams

Valtteri Bottas (15.): "Forgalomba kerültem a Q1-ben, így szerencsém volt, hogy továbbjutottam - különösen azért, mert akár egy-két tized is dönthet a Q2-be jutásról. Sikerült összeraknom egy jó kört a Q2-ben, ilyen jó kört nem is futottam a hétvége során, ezzel elégedett vagyok. Úgy érzem, ma mindent kihoztam az autómból, de holnap hosszú versenyünk lesz nehéz körülmények között - készen állok rá, hogy a rajttól kezdve harcolnom kell."

Pastor Maldonado (17.): "Maradt egy extra szett gumim, ez pozitívum a holnapi futamot tekintve. Most az egész csapat azon dolgozik, hogy kiderítsük, mit tehetünk a verseny érdekében. Kicsit csalódott vagyok, hogy csak a 17. helyre kvalifikáltam, de reális célokat kell kitűznünk magunk elé. Megpróbáljuk kihozni magunkból a legtöbbet a pályán és a gyárban is, és azért dolgozunk, hogy rövid időn belül javítsunk az időmérős teljesítményünkön."

Caterham

Charles Pic(19/18.): "Meglehetősen elégedett vagyok a mai eredményünkkel. Persze szerettünk volna egy kicsit előrébb végezni, de ezzel a csomaggal, amit Bahreinbe hoztunk, a lehető legtöbbet hoztuk ki az időmérőből, így elégedettek lehetünk. Van néhány új alkatrészünk, amelyek segítették az előrelépést, és a harmadik szabadedzés után felkészülten vártuk az időmérőt. Tegnap az autó egy kicsit alulkormányzott volt, amit egyértelműen a kocsi hátuljára felszerelt új fejlesztések okoztak, de az éjszaka során elvégzett változtatásoknak köszönhetően sokat javult az autó balansza, és a Q1-ben futott utolsó köridőm megmutatta, mennyit fejlődtünk egy hét alatt. Most ezt a tempót kell megőriznünk a holnapi versenyre, és mivel a hosszú etapokon viszonylag jónak tűnt a gumik kopása, érdekes harcot vívhatunk az előttünk lévő néhány autóval."

Giedo van der Garde(21/20.): "Rendben ment az időmérőm, és elégedett vagyok a helyezésemmel, figyelembe véve, hogy én ugyanabban az autóban ülök Ausztrália óta, nem kaptam meg azokat az új alkatrészeket, amelyeket Charles használt itt Bahreinben. Összességében elégedett vagyok az egész csapat szempontjából, mivel az ő körideje mutatja, hogy mire számíthatunk, és hogy mindenki milyen keményen dolgozik, hogy megmutathassuk, mire vagyunk képesek. Spanyolországban én is megkapom majd ugyanazokat a fejlesztéseket, mint a csapattársam, ami nyilvánvalóan azt jelenti, hogy ugyanazon a szinten leszünk majd, de ma szinte mindent kihoztam az autóból az utolsó körben, és szerintem holnap fontos szerepet játszhatok a versenyen, egy olyan pályán, ahol jónak tűnünk."

Marussia

Jules Bianchi(20/19.): "A pozitív szezonkezdet után talán mindannyiunknak bosszantó egy kicsit, hogy olyan pályára érkeztünk, ami nem igazán fekszik az autónknak. Megtörténik az ilyesmi - a bokszutcában mindenkivel - de mi jó munkát végeztünk, továbbra is koncentrálunk, és mindent megteszünk, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki a helyzetből. A tegnap tapasztalt problémák a balansszal elég jelentősek voltak, és megnehezítették a hétvége kezdetét, de szerintem jó irányba indultunk, hogy megoldjuk őket. Összességében bízunk a versenytempónkban és a stratégiában, holnap majd meglátjuk, hogy ezt a versenyt nekünk szánta-e a sors."

Max Chilton (22/21.): "Őszintén szólva sokkal kényelmesebb helyzetből várom a versenyt, mint ahogy azt a mai időeredmények sugallják. A tegnapi jól sikerült edzésnap után ma reggel problémánk akadt a KERS vízpumpájával, ezzel elvesztegettem a harmadik szabadedzés felét. Bár így nem alakult a legjobban a kvalifikációra való felkészülésem, a pályán töltött idő alatt láthattam, hogy a tegnap óta elvégzett változtatások eredményesnek bizonyultak, és jó irányba indultunk. Jól alakult az időmérő, de sajnos a 11-es kanyarba menet blokkoltak a kerekeim, és az adatokat megnézve látszik, hogy legalább 3-4 tizedet vesztettem ezzel. Szóval elismétlem, az időeredmények mögé kell néznünk, hogy meglássuk, valójában milyen helyzetben várjuk a holnapi futamot, és továbbra is koncentrálnunk kell. Itt Bahreinben a hosszú távú céljainkat tartjuk szem előtt, szóval, ha a rajtnál el tudom kapni (Giedo) van der Gardét, szerintem megmutathatunk valamit a színfalak mögött folyó fejlődésből."