Vágólapra másolva!
Rosberg számára bónusz a pole pozíció, de Hamiltonhoz hasonlóan tudja, hogy a Mercedes a többi élcsapat autójánál durvábban koptatja a hátsó gumikat.

Nico Rosberg pályafutásának második pole pozícióját szerezte meg, amikor a bahreini időmérőn legyőzte az esélyesebbnek tartott Sebastian Vettelt és Fernando Alonsót, de tisztában van vele, hogy a versenyen nehéz lesz előttük maradnia, mert a Mercedes a Red Bullnál és a Ferrarinál gyorsabban koptatja el a hátsó gumikat.

Rosberg ugyanakkor szombaton meggyőző tempót diktált, pedig az autója pénteken még nem tűnt olyan erősnek, mint az előző három hétvégén: végül a Q3-ban futott gyengébbik köre is elég lett volna az első rajtkocka megszerzéséhez, és a pálya mindhárom szektorában ő érte el a legjobb részidőt.

A német kiemelte, hogy a W04 beállításain péntek óta elvégzett módosítások jelentették a sikere kulcsát. "Idén először ma minden tökéletesen ment, ami nagyszerű érzés" - mondta. "A tegnapi szabadedzések után még bőven akadt dolgunk, a csapatnak munkás éjszakája volt, hogy fordítsunk a helyzeten. Nekik köszönhetően ma enyém volt a leggyorsabb autó a pályán."

Forrás: AFP

"A holnapi verseny azonban már egy másik történet lesz, ezzel nagyon is tisztában vagyok. Nehéznek ígérkezik, különösen a hátsó gumik miatt, mert tudjuk, hogy más csapatok erősebbnek tűntek a pénteki hosszú etapok során. Nagy kihívás lesz előttük maradni."

A Mercedesnek múlt hétvégén, Sanghajban pole-t szerző Lewis Hamiltonnak ma nem volt szerencsés napja, mert a délelőtti szabadedzés végén levált a futófelület a balhátsó gumijáról, amitől megsérült autójának futóműve is - ezért ki kellett cserélni a sebességváltóját. Mivel ez öt rajthelyes büntetéssel jár, hiába lett 4. a Q3-ban, csak a 9. kockából vághat majd neki a versenynek.

Bár a Mercedesnél még vizsgálják a defekt okát, egyelőre úgy tűnik, törmelék okozta azt. "A csapatnak nagyszerű, hogy két egymás utáni versenyen pole-t tudtunk szerezni, és Nico igazán csodálatos munkát végzett. Nekem ma nem sikerült igazán felvennem a ritmust" - ismerte el Hamilton. "A legjobb esélyünk a rajtnál fog kínálkozni arra, hogy pozíciókat nyerjünk, aztán meglátjuk, a továbbiak hogyan alakulnak. A gumikopás meghatározó tényező lesz, nagyon érdekessé fogja tenni a versenyt."

A csapatfőnök, Ross Brawn mindkét pilótáját méltatta. "Már korábban említettem, hogy szerintem a miénk a Forma-1 legjobb versenyzőpárosa, és ezt folyamatosan bizonyítják a teljesítményükkel" - mondta. "Tudjuk, hogy a holnapi futam teljesen más történet lehet, és a mai, viszonylag alacsonyabb hőmérséklet talán kedvezett is nekünk, de majd meglátjuk, mi lesz."