Vágólapra másolva!
Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta, sikerülhet alkudni az F1 magyarországi TV-közvetítésének költségeiből. Még nem biztos, hogy elmarad a pálya nyomvonalának átépítése.

Bár Gyulay Zsolt a múlt héten azt állította, valószínűtlen, hogy sor kerül a Hungaroring vonalvezetésének korábban beharangozott átalakítására, hétfőn, a Digi Sportnak adott interjújában kijelentette, hogy egyelőre nem született végleges döntés a kérdésben.

"Még nem teljesen biztos, hogy nem történik meg a nyomvonal átszabása. Ezt át kell gondolni" - mondta. "Nem mehetünk bele olyan változtatásba, amely hihetetlenül magas terheket ró az államra, vagy a gazdasági társaságra. A másik, hogy egy olyan nyomvonalmódosításba sem kezdhetünk bele, amelyet nem tudunk befejezni a 2014-es futamra. Ez a blama nem történhet meg."

A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette, hogy esetleg csak a célegyenest hosszabbítják meg még jobban - bár nem világos, hogy ez a kerítésen túl, a közelben lévő benzinkút miatt megoldható lenne-e. A pálya teljes újraaszfaltozását, amely Gyulay szerint várhatóan 8-900 millió forintos költséggel jár majd, azonban mindenképpen megkezdik az idei Magyar Nagydíj után.

Korábban úgy hírlett, Bernie Ecclestone a szerződéshosszabbítás egyik feltételeként szabta meg az új vonalvezetést, de Gyulay most azt mondta, "nem is érzem, hogy akkora nyomás lenne rajtunk, hogy egy újabb előzési zónát kellene kialakítanunk." Fontosabbnak tartja a vendégeknek kínált szolgáltatások színvonalának fejlesztését, mert "ugyanazért az árért, amit mondjuk Németországban fizetnek, itt csak 10-20 százalékot tudunk nekik nyújtani."

"Nagyon jól haladunk a megállapodással a 2016 utáni időszakra" - tette hozzá. "Biztos vagyok benne, hogy az idei futamon jó hírrel szolgálunk majd a szurkolóknak. A jelenlegi menetrend az, hogy július 28-án írjuk alá a hosszabbításról szóló szerződést."

A kormány az év elején már garanciát vállalt a Magyar Nagydíj jogdíjának kifizetésére az új szerződés idejére is. Mai interjújában Gyulay úgy nyilatkozott, hogy "a jogdíj mindig évről évre emelkedik, ez a szisztéma nem változik, de bizonyos százalékot még alkudni is tudtunk ebben."

Az [origo] F1híreknek ugyanakkor hozzátette, hogy ez nem magának a versenynek a jogdíjára vonatkozik, amelynek az évenkénti növekményét már a legutóbbi hosszabbításkor sikerült 10-ről 7,5 százalékra csökkenteni, hanem a Forma-1 magyarországi TV-közvetítésére. Azt szintén a Formula One Managementnek kell fizetni, és jelenleg évi 10 százalékkal emelkedik, de Gyulay jó eredménynek érezné, ha ezt az értéket is le lehetne szorítani 7,5 százalékra. Szerinte "sok apróság" van - például az átadandó jegyek -, amivel összességében jelentős összeget lehetne spórolni. Azt mondta, a Hungaroring Sport Zrt. 9,6 millió forintos nyereséggel zárta a 2012-es évet.