Vágólapra másolva!
Az ausztrál csalódott, hiszen elkerülhetőnek tartotta az ütközést, szerinte Vergne volt a hibás.

A Red Bull egyik versenyzője sem állhatott dobogóra a Kínai Nagydíjon, miután Mark Webber jobb hátsó kereke leesett egy ütközést követő bokszkiállás után, a közepes gumikon rajtoló Sebastian Vettel taktikája pedig csak a negyedik helyre volt elég.

A bokszutcából rajtoló Webber a 16. körben érte utol a Toro Rosso versenyzőjét, Jean-Eric Vergne-t, akit a 6-os kanyarban próbált megelőzni. A belső íven akart elmenni a francia mellett, aki azonban az ideális íven fordult el, így a két autó összeért. A Toro Rosso megpördült, Webber első szárnya pedig megrongálódott. Az ausztrál a futam után úgy nyilatkozott, félreértés okozta az ütközést, hiszen ő azt hitte, Vergne el fogja engedni őt.

"Elég messziről érkeztem meg mögé, de tudta, hogy ott vagyok" - mondta. "Nagyon szélesen fordult, úgy tűnt, mintha nyitva hagyta volna előttem az ajtót, és átengedte volna a belső ívet. Mégis befordult a kanyar csúcspontja felé." Webber hozzátette, nem okolja egyértelműen Vergne-t az ütközésért, az incidens azonban szerinte elkerülhető lett volna. "Csalódott vagyok. Joga volt ezt tenni, de ha a külső íven maradt volna, mindketten megúsztuk volna."

Forrás: Red Bull

A versenyt a 12. helyen befejező Vergne azonban azt állítja, nem látta Webbert. "Úgy gondolom, Mark képtelen lett volna elmenni mellettem onnan, ahonnan próbálkozott" - nyilatkozta. "Sőt, még abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán előzni akart. Azt sem tudtam, hogy megérkezett mögém." A francia elárulta, az incidens során megsérült a padlólemeze, emiatt a verseny hátralévő részében a leszorítóerő hiányával küzdött.

Webbernek a bokszba kellett hajtania egy új első szárnyért, és az abroncsait is lecserélték. A Red Bull azonban elrontotta a kiállását, a jobb hátsó kerekét nem rögzítették megfelelően, így az a következő körben leesett az autójáról. "Az ütközéssel még nem dőlt össze a világ, hiszen pár körön belül úgyis kereket cseréltünk volna" - mondta Webber. "A srácok azt hitték, hogy rendesen felrakták a kereket, de a bokszból kivezető körömön leesett." A csapatot később 5000 eurós pénzbírsággal sújtották, amiért veszélyes autóval engedték vissza a pályára az ausztrált.


A sportfelügyelők a verseny után vizsgálták meg az ütközést, és Webbert találták benne hibásnak. A jövő hétvégi Bahreini Nagydíjat így az időmérőn elért eredményénél három hellyel hátrébbról kell majd megkezdenie. Még súlyosabb, öt rajthelyes büntetést kapott a sauberes Esteban Gutiérrez, aki Adrian Sutilba futott bele hátulról a 6. körben. Az ütközés miatt mindketten feladták a versenyt.