Vágólapra másolva!
A spanyol szerint még sokat kell várni arra, hogy kialakuljon a tényleges erősorrend, győzelme ellenére sem biztos benne, hogy a Ferrari a bajnoki címért küzdhet. Massa nem érti, mi történt vele Kínában.

Fernando Alonso régen aratott olyan magabiztos győzelmet, mint a Kínai Nagydíjon: az egész versenyen a kezében tartotta az irányítást, és végül kényelmes előnnyel ért célba Kimi Räikkönen és Lewis Hamilton előtt. A Ferrari sikerét hosszú várakozás előzte meg, hiszen legutóbb a tavaly júliusban rendezett Német Nagydíjat tudták megnyerni.

A harmadik helyről induló Alonso a rajt után rögtön megelőzte Kimi Räikkönent, az 5. körben pedig Lewis Hamilton mellett is sikerült elmennie. Bár a lágy gumik lecserélése után forgalomba került, hamarosan ismét az élen találta magát, ezután pedig senki sem veszélyeztette a győzelmét. "Ennél jobban nem is alakulhatott volna a mai verseny" - nyilatkozta pályafutása 31. futamgyőzelme után, amivel az örökranglistán utolérte a 4. helyen álló Nigel Mansellt. "Minden tényezőt figyelembe véve tökéletesen alakult a versenyünk: a beállítások, a stratégia, a bokszkiállások időzítése és maguk a kerékcserék is jól működtek."

Bár a Ferrari egyértelműen jobb formában kezdte az idényt, mint 2012-ben, Alonso egyelőre óvatosan nyilatkozott a világbajnoki esélyeiről. Szerinte három futam után még nem látszik a valós erősorrend, csak az augusztusi nyári szünet után derül majd ki, mely csapatok fognak harcolni a bajnoki címért. "Remélem, a nyár után mi is ebbe a csoportba fogunk tartozni. Remélhetőleg Felipe (Massa) is az esélyesek között lesz, hiszen az azt jelentené, hogy jól működik az autónk" - mondta. "Jelenleg azonban úgy gondolom, a Lotus, a Red Bull és a Mercedes is ugyanolyan helyzetben van, mint mi."

Forrás: AFP/Ed Jones

"Szerintem egyik csapatnak sincs egyértelmű előnye" - folytatta a spanyol, aki győzelmével feljött a bajnokság harmadik helyére. "A Red Bull uralta az ausztráliai időmérőt, a versenyen azonban küszködtek a gumikopás miatt. Malajziában kicsit gyorsabbak voltak, de itt megint hasonlóan teljesítettek, mint a többiek. Meglátjuk, melyik csapat hogyan fejleszti az autóját, és kinek az oldalára áll a szerencse."

Felipe Massa versenye kevésbé volt sikeres, csak a 6. helyen ért célba, pedig egy nagyszerű rajt után szorosan Alonso mögött haladt az első körökben. Az első bokszkiállása után azonban nem tudott előretörni a forgalomban, Alonsóval ellentétben problémái adódtak a közepes keverékű Pirellikkel.

"Nehéz megérteni, pontosan mi történt a mai versenyen" - ismerte el. "A rajt után gyors voltam, és az autóm is tökéletesen működött. Az első kiállásomnál feltettük a közepes gumit, de néhány kör után elkezdtek szemcsésedni az első abroncsaim, így lemaradtam a többiektől. Valószínűleg a pálya állapota vagy a vezetési stílusom okozta a problémát. A hétvége során egyszer sem volt gondom a gumikkal, de a versenyen hiába próbáltam kímélni őket."

Massa biztos benne, hogy a probléma nélkül ő is a dobogós helyezésekért harcolhatott volna, annak azonban örül, hogy így is erős pontszerző helyen ért célba. A bajnokságban most az 5. helyen áll, 10 pontos lemaradással Hamilton mögött.