Vágólapra másolva!
A ralira váltó Robert Kubica továbbra is azért küzd, hogy egyszer visszatérhessen a Forma-1-be, most először azonban nyíltan elismerte, hogy talán végleg le kell mondania erről.

Robert Kubica a 2011 februárjában elszenvedett ralibalesete óta először vallotta be: tisztában van vele, hogy talán soha nem ülhet újra Forma-1-es autóba. A lengyel keményen dolgozik a visszatérésén, súlyosan sérült jobb könyöke miatt azonban továbbra sem lenne képes együléses versenyautót vezetni. Az idei szezonban ezért többek között a rali-világbajnokság egyik alkategóriájában, a WRC2-ben is indul. Bár az eddigi versenyei alapján a raliautóban is rendkívül gyorsnak tűnik, Kubica elismerte, hogy nehezen dolgozta fel a történteket.

"Ha valaki mindent megtesz azért, hogy F1-es versenyző legyen - majd ez sikerül is neki, és megszilárdítja a helyét a mezőnyben -, akkor nem könnyű azzal szembesülnie, hogy egyik napról a másikra megváltozik az élete" - nyilatkozta a hétvégi Portugál Rali előtt. "Természetesen szeretnék visszatérni az F1-be, de tisztában vagyok vele, hogy ez talán soha nem történik meg. Van néhány tényező, amit én nem tudok befolyásolni - ez még nehezebbé teszi a helyzetet."

Bár egyre inkább úgy tűnik, hogy Kubica a raliban képzeli el a jövőjét, szerinte az ERC-ben és a WRC2-ben való szereplés a pályaversenyzéshez való visszatérése esetén is hasznos lehet. "A rali segít abban, hogy ne csüggedjek, és legyen elfoglaltságom. Nem csak a vezetésről van szó - a felkészülés is sok időt vesz igénybe" - magyarázta. "Ez jó dolog, már nagyon vártam."

A sérült jobb karja miatt Kubica a Citroen DS3-at sem tudná problémamentesen vezetni, ezért a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) engedélyezte, hogy átalakítsák az autóját. "Ez segítséget jelent, hiszen a jobb kezemet mindig a kormányon tudom tartani, és az állapotom miatt biztonságosabban vezethetek" - magyarázta. "Az autón kívül egyébként nagyobb korlátokba ütközök, mint vezetés közben."