Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel a történtek átgondolása után is úgy véli, megismételné malajziai magánakcióját, ha hasonló szituációba kerülne. Szerinte Webber nem érdemelt volna győzelmet, ráadásul korábban ő sem segítette a csapatot.

A Kínai Nagydíj csütörtöki napján adott nyilatkozatai alapján úgy tűnik, Sebastian Vettel három héttel az eset után sem bánta meg, hogy Malajziában figyelmen kívül hagyta a Red Bull csapatutasítását, és főnökei parancsára fittyet hányva megelőzte Mark Webbert a verseny utolsó etapjában. A német így bezsebelte a futamgyőzelemért járó 25 pontot, hírnevén azonban folt esett, hiszen sokan sportszerűtlennek, erkölcstelennek minősítették a manőverét.

Vettel továbbra is kitart amellett, hogy a verseny közben félreértette a csapat rádióüzenetét, azonban kijelentette, hogy ellenkező esetben sem cselekedett volna másképp. "Valószínűleg ugyanezt tettem volna" - nyilatkozta Sanghajban az őt faggató újságíróknak. "Ha megértettem volna az üzenetet, és átgondoltam volna, mérlegeltem volna a helyzetet - hogy a csapat Markot akarta az első, engem pedig a második helyen hagyni -, azt hiszem, valószínűleg akkor is ugyanígy cselekedtem volna."

A címvédő elárulta, elsősorban azért nem bánta meg a tettét, mert szerinte Webber "nem érdemelte meg a győzelmet". Vettel a futam nagy részében valóban gyorsabbnak tűnt az ausztrálnál, aki a bokszkiállások során tudott elé kerülni. "Ellentmondásos helyzet állt elő, hiszen egyrészt én olyan srác vagyok, aki tiszteletben szokta tartani a csapat döntéseit, másrészt viszont valószínűleg nem Mark volt az, aki megérdemelte ezt a győzelmet."

A malajziai incidenst valószínűleg az is elősegítette, hogy Vettel és Webber kapcsolata a múltban sem volt felhőtlen, többször is kiderült, hogy nem tudnak súrlódások nélkül együtt dolgozni. A német most kijelentette, Webber "soha nem támogatta" őt. "A csapattól sok segítséget kaptam, ők mindkettőnket egyenlő mértékben támogattak" - mondta. "Ami a Markkal való kapcsolatomat illeti, versenyzőként nagyon tisztelem őt, a múltban azonban többször is előfordult, hogy segíthette volna a csapatot, de nem így tett."

Forrás: Red Bull
Forrás: Red Bull

Vettel hozzátette, azt továbbra is sajnálja, hogy manőverével a csapat elé helyezte magát, a győzelemért azonban nem kér bocsánatot. Azt sem gondolja, hogy a csapatnak valamilyen formában meg kellett volna büntetnie őt. "Önök talán valamilyen álomvilágban élnek, de mégis mire számítottak, mit kéne most a csapatnak tennie velem?" - tette fel a kérdést az újságíróknak. "Adjanak javaslatokat!"

Az eset után sokan biztosra veszik, hogy Webber 2014-ben már nem lesz a Red Bull versenyzője, sőt egyesek arra tippeltek, hogy már ezt az évet sem fejezi be a csapatnál. Az ausztrál Kínában határozottan tagadta a híreszteléseket. "Egyértelműen be akarom fejezni ezt az idényt" - mondta. "Sokan megkérdőjelezték ezt, de nekem meg sem fordult a fejemben, hogy befejezem."

Webber úgy tervezi, a korábbi évekhez hasonlóan idén is nyáron kezdi meg a jövőjét érintő tárgyalásokat a Red Bull tulajdonosával, Dietrich Mateschitz-cel, ezt a szepangi botrány sem befolyásolja. "A szezon ilyen korai szakaszában még soha nem hoztam döntéseket - nem értem, miért kéne már most döntenem a jövőmről."