Vágólapra másolva!
Paul di Resta úgy véli, a Force Indiához hasonló kisebb csapatok a szezon második felében nem tudják majd ugyanolyan hatékonyan fejleszteni az idei és a 2014-es autójukat.  Szerinte sok csapat már nyáron leállíthatja az idei fejlesztéseket.

A 2013-as idényben a szokásosnál jobban megnehezíti a csapatok dolgát, hogy a jövőre érvénybe lépő szabályváltozásoknak köszönhetően sokkal több időt kell szánniuk a 2014-es autójuk fejlesztésére. Míg idén az istállók többsége lényegében a tavalyi modelljét fejlesztette tovább, jövőre alkalmazkodniuk kell az 1,6 literes, V6-os turbómotorokhoz, valamint az aerodinamikát érintő előírások is módosulnak.

A Force India versenyzője, Paul di Resta szerint a kedvezőtlenebb pénzügyi helyzetben lévő istállók komoly árat fizethetnek az új szabályokért, ahhoz ugyanis nincs elegendő anyagi forrásuk, hogy a 2013-as és a 2014-es autójukat is megfelelő ütemben fejlesszék. "Aki kevesebb erőforrással rendelkezik, annak kompromisszumot kell majd kötnie" - nyilatkozta. "Még nem tudom, hogy ez az idei, vagy a jövő évi szezonunkat érinti-e."

Di Resta úgy gondolja, a kisebb istállóknak mérlegelniük kell, hogy a 2013-as idény második felét áldozzák-e be, vagy a következő szezont kezdik nagyobb hátránnyal. Bár azt is el tudja képzelni, hogy az idei eredményekre helyezik a hangsúlyt - mivel senki sem várja tőlük, hogy az élen kezdjék meg a 2014-es szezont -, szerinte sok csapat már nyáron leállítja az idei modell fejlesztését.

"Az a fontos, hogy júniusig vagy júliusig jó ütemben fejlesszenek, utána pedig leállnak" - vélekedett. "Mennyi erőfeszítést érdemes tennünk egy olyan autóért, amely novemberben úgyis elavulttá válik?" Di Resta elárulta, ő személy szerint 2013 második felét áldozná be a 2014-es jó kezdés érdekében. "Nekem az lenne a célom, hogy minél több fejlesztést elvégezzünk júniusig, utána pedig nagyjából stabilizálódna a helyzet. Érdekes lesz látni, hogy melyik csapat hol állapodik meg."

A Force India döntését nehezítheti, hogy az elmúlt éveknél jobb formában kezdték a 2013-as idényt, vélhetően nehezebben mondanak le a pontszerző helyekről az év második felében.