Vágólapra másolva!
Toto Wolff és Lewis Hamilton szerint a Mercedesnek nincs oka azt hinni, hogy tavalyi győzelmük helyszínén idén is ők a legesélyesebbek. Jackie Stewart szerint egyértelmű, hogy Hamilton az első számú versenyző a csapatban.

Az ötvenes években mutatott rövid, ám annál sikeresebb szereplése után a Mercedes 2010-ben tért vissza saját gyári csapatával a Forma-1-be. Noha az elmúlt három szezonban nyújtott teljesítményük összességében elmaradt a várakozásoktól, Nico Rosberg a tavalyi Kínai Nagydíjon meglepően sima győzelmet aratott. Az istállóra így fokozott figyelem irányul a jövő hétvégi sanghaji futam előtt, különösen annak fényében, hogy a németek idén jobb formában kezdték a szezont, mint az elmúlt évek során.

Az istálló ügyvezető igazgatója, Toto Wolff azonban úgy véli, a tavalyi siker egyáltalán nem garantálja, hogy idén is a győzelemért harcolhatnak Kínában. "Egy évvel Nico győzelme után sokan fognak kérdezgetni minket, hogy 2013-ban is meg tudjuk-e ismételni ezt a teljesítményt" - mondta. "Ahogy azonban mondani szokás, a tegnapi gólokkal nem lehet megnyerni a mai meccset - ez a mi esetünkben különösen igaz."

"Idén újra a nulláról indulunk - keményen kell majd dolgoznunk, hogy az autónkat a pályának és az itt rendelkezésünkre álló gumiknak megfelelően állítsuk be. A körülményekhez is alkalmazkodnunk kell majd" - folytatta. "Ezután kaphatunk képet arról, hogy állunk a riválisainkhoz képest."

Wolff szerint a csapat versenyzőin nem múlik majd a jó eredmény, hiszen eddig Rosberg és Lewis Hamilton is "ugyanolyan magas szinten" teljesített. Kínában módosításokat végeznek el az autón, hogy nagyobb eséllyel küldjék pályára a két pilótát. "Idén kulcsfontosságú lesz a fejlesztési verseny, így Kínába is viszünk új alkatrészeket" - árulta el az osztrák. "Az a célunk, hogy a pozitív idénykezdésünk után tovább javuljunk, és továbbra is sok pontot szerezzünk mindkét bajnokságban."

Forrás: Mercedes

Hamilton Malajziában megszerezte első dobogós helyezését a Mercedesszel, s bár elmondása szerint jobb taktikával a Red Bullokkal is harcolhatott volna, Sanghajban is kiegyezne egy dobogós helyezéssel. "Szerintem tavaly a Mercedes különleges helyzetben volt ezen a pályán - minden bejött nekik" - mondta. "Idén megváltoztak a gumik, így azzal kell számolnunk, hogy most kicsit más lesz a helyzet."

A Mercedes Szepangban alkalmazott csapatutasítása után - amikor elővigyázatosságból Ross Brawn megtiltotta az előzést a Hamilton mögött haladó, láthatóan gyorsabb Rosbergnek - sokan úgy gondolták, hogy a brit előnyt élvez a csapaton belül. Bár az istállónál többször elmondták, hogy mindkét versenyzőjük egyenlő bánásmódban részesül, burkoltan Jackie Stewart szerint is Hamilton az első számú pilóta. "Kétségtelen, hogy Lewis van előnyösebb helyzetben, hiszen ő a sikeresebb versenyző - több futamot nyert, ráadásul világbajnok" - nyilatkozta a korábbi háromszoros világbajnok a BBC Sportnak. "Ezt az idényt is jó formában kezdte. Nicónak is van egy futamgyőzelme, de még nem ér Lewis nyomába."

"A Mercedes nagyon drága versenyzőt szerzett magának, és azt akarják, hogy jól teljesítsen. Olyan embereket igazolnak, akikről Lewis azt gondolja, jót tesznek majd a csapatnak" - utalt a McLarentől várhatóan 2014-ben érkező Paddy Lowe átcsábítására. "Nico is egy jó képességekkel rendelkező, tehetséges versenyző. Az is lehet, hogy jobban bánik a gumikkal, de Malajziában tanult egy fontos leckét: nem lehet az utolsó pillanatig várni azzal, hogy magához ragadja a kezdeményezést. Érdekes lesz látni a későbbi reakcióját."