Vágólapra másolva!
A Red Bull csapatfőnöke szerint nem csak Sebastian Vettellel történhet meg az, hogy felettesei parancsát figyelmen kívül hagyva önálló versenybe kezdjen csapattársával a győzelemért. A német a Malajziai Nagydíj után a csapat tagjaitól is személyesen bocsánatot kért lázadásáért.

Egy darabig még biztos magyarázkodnia kell Sebastian Vettelnek azért, hogy Malajziában egy egyértelmű felsőbb utasítást megszegve nem maradt csapattársa, az élen haladó Mark Webber mögött az utolsó kerékcserék után, hanem önálló döntést hozva megelőzte őt.

Több korábbi és jelenlegi versenyző kritizálta Vettelt, de a Red Bullt irányító Christian Horner álszentnek tartja azokat, akik azt mondják, hogy ők nem vetemedtek volna hasonlóra. Emlékeztetett rá, hogy a 2011-es Brit Nagydíjon például maga Webber is szembement csapata parancsával, és a célig hajszolta a 2. helyen álló Vettelt. Szerinte a legkiválóbb pilóták sohasem nyugodnának bele a pozíciójuk megtartására vonatkozó parancsba.

"Sajnálatos, ami vasárnap történt, de ne tegyünk úgy, mintha fordítva nem lett volna rá példa, vagy más csapatoknál ne fordult volna elő ilyesmi. Fernando Alonso vagy Lewis Hamilton ebben a helyzetben ugyanezt tette volna. Mark Webber szintén. Tehát ne áltassuk magunkat azzal, hogy csakis Sebastian cselekedett volna így, mert ez a mentalitás minden igazi versenyszellemmel megáldott pilótának a vérében van" - nyilatkozta Horner a Sky Sportsnak.

Azután, hogy Vettel bocsánatot kért Webbertől, a héten a Red Bull többi alkalmazottjával is találkozott, amikor sort kerített szokásos látogatására Milton Keynes-ben. "Elnézést kért az istálló minden egyes tagjától, mert rájött, hogy a csapat az első, és mivel ő is tagja, ez létfontosságú ahhoz, hogy mindkét bajnoki címért megküzdhessünk" - magyarázta. "Azt mondta, már nem forgathatja vissza az időt, de elismerte, hogy helytelenül cselekedett."

Forrás: Red Bull

A Red Bull a futamon kétszer is közölte Webberrel, hogy nem kell számítania Vettel támadására. Az ausztrál versenyzőt megviselte, hogy mégsem ő nyert, de Horner úgy véli, a Red Bull iránti bizalmát nem vesztette el. "A csapat szándéka az volt, hogy Mark nyerje meg a futamot. Ő elég érett ahhoz, hogy felfogja, mi nem tettünk ellene semmit, nem akartunk ilyen helyzetet teremteni" - jelentette ki. "Tudja, hogy hétvégén nem volt összeesküvés a csapatnál, és neki adtunk prioritást."

Sokan úgy gondolják, hogy az eset következményeként jövőre már nem lesz csapattárs a két pilóta, és feltehetően Webbernek kell távoznia. Horner elismerte, hogy egy hasonló, ütközéssel végződő balhé miatt már évek óta nem felhőtlen a két versenyző viszonya.

"A 2010-es isztambuli eset óta csökkent közöttük a bizalom, és ezt a helyzetet azóta folyamatosan kezelnünk kell. A legfontosabb azonban, hogy kölcsönösen tisztelik egymást, amikor harcolnak a pályán" - mondta.

A következő versenyre április 12. és 14. között Kínában kerül sor. Webber addig Ausztráliában kikapcsolódva próbálja rendezni a gondolatait.