Vágólapra másolva!
Az egykori csapatfőnök szerint a Red Bullt irányító Horner gyengén viselkedett a csapat feszült malajziai helyzetében. Martin Whitmarsh megmondaná Sebastian Vettelnek, hogy a csapat érdeke fontosabb a versenyzőénél.

Nem hagyta szó nélkül a Forma-1-es társadalom Sebastian Vettel hétvégi magánakcióját, amellyel a német a csapata utasítását megszegve győzött. A háromszoros bajnoknak azt a parancsot adta a Red Bull az utolsó kerékcsere után, hogy tartsa a pozícióját, de ő ahelyett, hogy a 2. helyre figyelve ért volna célba, megtámadta és megelőzte csapattársát, Mark Webbert.

Volt olyan korábbi versenyző, aki szerint ezzel előbújt Vettel igazi énje, míg John Watson egyenesen eltiltaná a németet egy futamról. A Red Bullnál kijelentették, hogy zárt ajtók mögött próbálják rendezni az ügyet, s bár a hivatalos kommunikáció alapján Vettel és Webber már kezet fogtak, és a csapat a következő nagydíjra koncentrál, aligha lehet elsimítottnak tekinteni az ügyet.

A McLarent irányító Martin Whitmarsh szerint muszáj megfegyelmezni Vettelt. "A pilóta egy ilyen cselekedettel feltehetően megszegi a szerződését, ráadásul a csapat mindig feljebbvaló, mint bármelyik versenyző, nemde?" - mondta. "Egy csapatot 6-700 ember alkot, muszáj rájuk is gondolni. A versenyzőknek azonban lételeme versengés, és ezt kezelni ilyenkor nagy kihívást jelent."

A Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier tudja, hogy a Red Bullnak nincs könnyű feladata, de nincs más választása, mint megpróbálni tiszta vizet önteni a pohárba. "Nem lesz egyszerű, viszont muszáj leülni az érintettekkel" - nyilatkozta. "Szükségük van rá, hogy megfelelően kitárgyalják az okokat."

A Benetton és a Renault korábbi csapatfőnöke, Flavio Briatore azonban úgy gondolja, lehetetlen vállalkozás kibékíteni a két pilótát. Szerinte végérvényesen megromlott Vettel és Webber viszonya.

"Úgy vélem, többé nincs köztük kapcsolat. Az már korábban is nagyon formális volt a Red Bull két versenyzője között, ahogy tavaly világosan kiderült" - mondta a RAI rádióadójának. "Nem hiszem, hogy helyreállítható lenne a kapcsolatuk. Ők profik, fognak még futamokat nyerni, de elképzelhetetlen, hogy Mark segítse Vettelt a jövőben, és azt sem gondolom, hogy Vettel segíteni fogja Markot."

"Tehát két ellenség lesz egy csapaton belül, ami esetleg a Ferrarinak lehet előny."

Briatore a történtek fényében biztosra veszi, hogy Vettel vagy Webber elhagyja a csapatot a szezon végén - a németnek 2014, az ausztrálnak 2013 végéig van szerződése. Az egykori csapatfőnök Christian Horner határozatlanságát is kritizálta "Egy tökös vezető elintézte volna, hogy (Vettel és Webebr) visszacseréljék a pozícióikat" - mondta. "Ráadásul általában a csapatfőnök megy fel a dobogóra, amikor csapata megszerzi az első győzelmét a szezonban. Christiannak még ehhez sem volt ereje."