Vágólapra másolva!
A Red Bull főnöke szerint a csapatutasításnak ellenszegülő német versenyző úgy értelmezte a neki küldött rádióüzenet tartalmát, ahogy valójában akarta. Úgy véli, nem lesz tartós konfliktus Vettel és Webber között.

Nem sokáig maradt titokban, hogy Sebastian Vettel a Red Bull határozott utasítását megszegve előzte meg Mark Webbert, és nyerte meg a Malajziai Nagydíjat. A háromszoros bajnok már a sajtótájékoztatón elismerte, hogy hibázott, és bocsánatot kért a fegyelmezetlenségéért.

"Szeretnék egy jó kifogással előállni, hogy miért tettem, amit tettem, de nem tudok. Megértem Mark dühét, és azt, hogy a csapat sem örül annak, amit ma elkövettem. Magyarázattal tartozom mindannyiuknak. Később igyekszek kifejteni nekik mindent" - tette hozzá a Red Bull hivatalos sajtóközleményében. "Sokszor beszélünk az ilyen helyzetekről, és arról, hogy mit fogunk tenni, ha bekövetkezik, de általában nem szokott előfordulni. Ma viszont megtörtént, pedig végre kellett volna hajtanom az utasítást. Megkaptam, de figyelmen kívül hagytam."

"Nem örülök a győzelmemnek, hibáztam, és ezt nem tenném meg újra, ha lehetőségem lenne rá."

Vettel azután támadta meg agresszíven Webbert, hogy mindketten letudták utolsó kerékcseréjüket. Az istálló ekkor üzente meg az első két helyen álló versenyzőnek, hogy állítsák kímélő üzemmódba az autójukat, és az alkatrészeken túl a gumik óvására is figyelniük kellett.

Webber azt mondta, neki kétszer is szóltak, hogy nem kell csapattársa támadásától tartania. Az, hogy ez mégis bekövetkezett, láthatóan megviselte, de nem akar botrányt. "Tudom, hogy az emberek nyers érzelmeket akarnak tőlünk ilyen szituációkban, azonban meg kell őriznünk a hidegvérünket" - jelentette ki. A Kínai Nagydíj előtti három hétben hazamegy Ausztráliába, hogy megpróbálja kiheverni a sokkot.

Forrás: Red Bull

A Red Bullt irányító Christian Horner biztosra veszi, hogy Vettel tisztában volt vele, mit kérnek tőle. "Sajnos a versenyzők érdekei néha szembekerülnek a csapatéival. Sebastian úgy döntött, hogy a saját kezébe veszi az irányítást, és megküzd Markkal" - mondta. "Megkapta az üzenetet, megértette, mégis úgy döntött, nem hallgat rá."

"Nyilvánvalóan csak azt hallotta, amit hallani akart."

Horner szerint az sem lett volna megoldás, ha a 46. körben történt előzése után ráparancsolnak Vettelre, hogy adja vissza az 1. helyet Webbernek. "Komolyan gondolják, hogy ha rászóltunk volna, hogy lassítson, és adja vissza a pozíciót, megtette volna? Semmi értelme nem lett volna ennek" - vélte Horner.

A csapatfőnök közölte, hogy zárt ajtók mögött is kitárgyalták az esetet. "Letudtuk, beszéltem mindkét pilótánkkal. Sebastian elnézést kért Marktól és a csapattól is. Végeztünk az egyeztetéssel, ahogy szoktuk, és mostantól a következő versenyre koncentrálunk" - mondta. Horner Vettel és Webber között nem számít komoly feszültségre a jövőben. "Sohasem voltak a legjobb cimborák, sosem fogják együtt tölteni a karácsonyt. Azonban kölcsönös a tisztelet közöttük, és biztos vagyok benne, hogy idővel továbblépnek ezen az egészen."