Vágólapra másolva!
Az idei második pole pozícióját szerző Sebastian Vettel nem számított rá, hogy ilyen gyors lesz a szepangi időmérőn. Mark Webber lekéste az utolsó mért körét.

Ausztrália után Malajziában is Sebastian Vettel szerezte meg a pole pozíciót, nem is akárhogyan: a folyamatosan változó időjárási körülmények között végül majdnem egy teljes másodpercet vert a mezőnyre. Bár a Red Bull időmérős tempója idén is erős, a címvédő maga sem számított ekkora fölényre.

"Meglepett a különbség" - ismerte el. "Ma nagyon nehéz dolgunk volt, mivel a pálya egyik fele száraz volt, a másik pedig vizes - nem volt könnyű megtalálni a megfelelő egyensúlyt, hogy keményen nyomjuk a gázt, de közben óvjuk is a gumikat."

Vettel azon kevesek közé tartozott, akik a Q3 utolsó perceiben kiálltak a bokszba egy friss szett intermediate gumiért, ami utólag jó választásnak bizonyult. "Sebastian úgy döntött, kétszer megy ki - már az elején egyértelmű volt, hogy csak kétszer egy körre van idő, vagy egyszer öt körre, ha végig kint marad valaki" - magyarázta Christian Horner csapatfőnök.

Vettel a száraz Q1-ben és a Q2-ben viszont mindössze egy garnitúra közepes keverékű gumit használt el, ami még jól jöhet a vasárnapi futamon, hiszen a Pirelli jóslata szerint száraz idő esetén legalább három kerékcserére lehet szükség. Igaz, ehhez alaposan ki kellett centiznie az etapokat: az első fordulóból például csak a 15. helyen jutott tovább.

Forrás: Red Bull

Más taktikát választott Mark Webber, aki végül csak az 5. helyet szerezte meg a rajtrácson. "Marknak nem sikerült jól az első köre, így ő úgy döntött, kint marad, és ahogy a pálya kezdett felszáradni, egyre javultak a köridők" - mondta Horner. Az ausztrál kedvező helyzetben volt, de egy félreértés miatt végül egy másodperccel a leintés után szelte át a célvonalat, így nem tudta megkezdeni az utolsó mért körét.

"A Q3 utolsó részében nem igazán találtuk el az időzítést, azt hittem, több körre lesz időm. Megvolt a tempónk, de túl lassúak voltunk abban a körben, ahol gyorsnak kellett volna lennünk, és ennek következtében lecsúsztunk az utolsó mért körről" - nyilatkozta csalódottan az edzés után. "Az időeredményem nem mutatja, hogy milyen kényelmesen éreztem magam ma az autóban, bosszantó érzés, amikor az ember ilyen sokat dolgozik, és tudja, hogy jobban is teljesíthetett volna."