Vágólapra másolva!
Mark Webber szerint az egész Forma-1-es világ a Pirellik körül forog, Sebastian Vettel pedig csak reménykedni tud, hogy a Malajziai Nagydíjon nem fogy ki a csapat a gumikból.

A Pirelli felsőbb utasításra évek óta olyan gumikkal szolgálja ki a mezőnyt, amelyek általában nem bírják sokáig az igénybevételt, s emiatt többször le kell cserélni őket a futamokon. Az új bajnokság elején megint sok panasz érkezett a kopásukra, amire részben azért nem tudtak felkészülni a csapatok, mert a teszteken hűvösebb körülmények között gyakoroltak.

Malajziában a hőség és a pálya jellege, ahogy várni lehetett, jelentősen fogyasztotta az abroncsokat, a pénteki edzésnapon néhány kör után szinte mindegyik autó belassult, és kisebb-nagyobb gumidarabok váltak le róla.

A kopás akkora méreteket öltött, hogy Sebastian Vettel nagyon sok kerékcserétől tart. "Nem tűnt rózsásnak a helyzet. Remélem, hogy lesz elég abroncsunk a futam túlélésére" - közölte az edzésnap végén. "Ma mindenkinél durva volt a gumikopás, ezért nyilvánvalóan alig használjuk ki az autó teljesítményét."

Forrás: Red Bull

"Nem túl jó szórakozás, de ez van."

Csapattársa, Mark Webber fanyarul kijelentette, hogy csak az esőáztatta pályán nyújtottak megfelelő teljesítményt a slick gumik. "Csupán ilyen feltételek mellett működtek, hogy őszinte legyek" - mondta. "Jelenleg az egész bajnokság a gumik körül forog. Minden róluk szól. Gumik, gumik, gumik, gumik, gumik!"

A Red Bull nyers tempója azért nem rossz, a teljes egészében száraz időben rendezett délelőtti edzésen Webber volt a leggyorsabb, délután pedig Vettel mindössze 19 ezredmásodperces hátránnyal lett második. A német hozzátette, hogy a gumikopás kordában tartásán még sokat kell dolgozniuk. "Muszáj kipróbálnunk néhány dolgot, hogy javítsunk rajta. Ma próbálkoztunk, és remélhetőleg levonjuk a megfelelő következtetéseket az előrelépés érdekében" - mondta.