Vágólapra másolva!
A tervezettnél több újdonságot visznek Szepangba, hogy jobban megértsék az MP4-28 viselkedését. Button esős versenyben reménykedik, és Alonso tavalyi idényéből merít erőt.

A McLaren még a vártnál is gyengébben kezdte a 2013-as idényt: Jenson Button a 9. helyen célba érve két pontot szerzett, míg Sergio Pérez be sem tudott kerülni a legjobb tíz versenyző közé. A csapat mérnökei gőzerővel dolgoznak, hogy gyorsabbá tegyék az autót, így a hétvégi Malajziai Nagydíjon számos új alkatrészt fognak kipróbálni.

"A fejlesztéseink két kategóriába sorolhatóak: vannak olyan újdonságaink, amelyeket normális esetben is bevetettünk volna, viszont kísérleti elemeket is hoztunk, amelyek segítségével csökkenteni próbáljuk a gumikopás mértékét" - nyilatkozta a sportigazgató, Sam Michael a McLaren telefonos konferenciáján. "A malajziai hétvégén mindenképpen lebonyolítunk majd néhány specifikus tesztet, és az elmúlt napokban is végeztünk némi munkát."

"Azt nem tudom megmondani, hogy sikerül-e megoldanunk a versenyképességünket érintő problémáinkat - őszintén szólva ezt még én sem tudom" - tette hozzá Michael, aki hangsúlyozta, hogy a McLaren továbbra is az MP4-28 fejlesztésére koncentrál, nem tervezik, hogy visszatérnek a tavalyi modellhez. Szerinte pozitívum, hogy a Melbourne-ben gyűjtött adatoknak köszönhetően legalább tisztában vannak vele, hogy milyen területen kell még javulniuk.

A fejlesztések ellenére Jenson Button Malajziában is nehéz versenyre számít, ezért abban bízik, hogy a Malajziában gyakran előforduló eső a segítségükre siet. "Örülnék, ha változatos körülmények között kellene versenyeznünk, úgy több esélyünk lenne a pontszerzésre" - mondta. "Akinek gyors autója van, mindig száraz versenyt szeretne, ahol még a szél sem fúj, minden nyugodt. Amikor viszont nem olyan gyors az autónk, azt szeretnénk, ha minden a pályára zúdulna, hiszen ez esélyt adna nekünk."

Button egyébként arra számít, hogy Szepang egyenletesebb aszfaltja jobban kedvez a McLarennek, Melbourne-ben ugyanis hátráltatta őket a bukkanókkal teli pálya. Bár tisztában van vele, hogy valószínűleg ezen a hétvégén sem az élmezőnyben fognak harcolni, még nem adja fel a 2013-as szezonhoz fűzött reményeit. Szerinte folyamatos javulással visszatérhetnek a mezőny első felébe, ahogy azt tavaly Fernando Alonso is megmutatta.

"Fernando tavaly majdnem másfél másodperccel lassabb volt nálunk a szezon elején, mégis majdnem megnyerte a világbajnoki címet. Egy élcsapat képes rá, hogy ledolgozzon egy ekkora hátrányt. Azt viszont nem tudom, hogy mi most ugyanolyan helyzetben vagyunk-e, mint ők" - ismerte el.