Vágólapra másolva!
A szuperlicensz drágulása miatt az FIA mentességet ígért a pénzbüntetések alól, Ausztráliában mégis több versenyzőnek is fizetnie kellett. A szövetség szerint a bokszutcai sebességkorlátozás túllépése kivételt képez.

A múlt hétvégi Ausztrál Nagydíjon számos versenyző, köztük Felipe Massa, Nico Hülkenberg, Adrian Sutil és Valtteri Bottas is pénzbírságot kapott, amiért a megengedettnél gyorsabban hajtottak a bokszutcában a szabadedzések alatt. A versenyzők nem tudták mire vélni a büntetést, az Autosport információ szerint ugyanis a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az idény előtt megegyezett velük arról, hogy a versenyzői licenszek nagymértékű drágulása miatt idén nem osztanak ki pénzbüntetést a szabályszegésekért.

A versenyzők érdekvédelmi szervezete, a GPDA Melbourne-ben már megvitatta az ügyet, és terveink szerint az FIA-hoz fordulnak az eset tisztázását kérve. "Jelenleg nem teljesen egyértelmű a helyzet" - nyilatkozta az Ausztráliában ezer euróra büntetett Hükenberg.

Az Autosport szerint a félreértés oka az lehet, hogy az FIA valójában csak az olyan szabályszegések esetén nem alkalmaz pénzbüntetést, ahol eddig is egyéni elbírálás alapján döntöttek a szankcióról. A bokszutcai sebességtúllépés után járó bírság azonban a Sportszabályzat szerves része, automartikusan osztják ki, így továbbra is érvényben marad.

Hülkenberg elismerte, hogy a bokszutcai gyorshajtás esetén nehéz lenne a pénzbüntetésnél megfelelőbb szankciót kitalálni. Megrovásokból ugyanis könnyen rajtbüntetést lehet összeszedni, ami szerinte túl szigorú ítélet lenne. "Elég nehéz megfelelő alternatívát találni" - mondta az Autosportnak. "Ezt nem szándékosan csináljuk - a szabadedzéseken könnyű 1-2 km/ó-val átlépni a sebességkorlátozást. Mindenkivel előfordulhat, ezért biztosan nem a megrovás lenne a megfelelő büntetés."