Vágólapra másolva!
A gyengén sikerült pénteki szabadedzések után a csapat vezetősége sem tagadja, hogy a vártnál lassabb autóval érkeztek meg Ausztráliába. A gumik viselkedését sem értik.

A McLaren már az előszezon során is óvatosan nyilatkozott a 2013-as esélyeiről, az Ausztrál Nagydíj szabadedzésein azonban bebizonyosodott, hogy a vártnál is nehezebb dolguk lesz az idény első futamain. Jenson Button és Sergio Pérez az első gyakorlást a 9., illetve a 11. helyen zárta, a késő délutáni edzésen pedig mindketten további két helyet rontottak, és több mint két másodperccel maradtak el az élmezőnytől.

Mint kiderült, a McLaren nem csak rejtegeti valódi erejét, tényleg küszködtek az idény első edzésein. "Azt hiszem, aggódnunk kell a tempónk miatt" - ismerte el a csapatfőnök, Martin Whitmarsh a Sky Sportsnak nyilatkozva. "Mindannyiunk számára nehéz volt ez a munkanap - nincs elég tapadásunk, és bizony vakarnunk kell a fejünket, hogy kiderítsük ennek az okát. Az biztos, hogy nem vagyunk elég gyorsak."

A McLaren kockázatot vállalt új autójával, hiszen a szinte változatlan szabályok ellenére az MP4-28 sok szempontból eltér elődjétől. "Még mindig sokat kell tanulnunk az autónkról. Nem igazán sikerült megértenünk a viselkedését - sem az autóét, sem a gumikét" - magyarázta Whitmarsh. "Úgy döntöttünk, sokat változtatunk az autón, és tudtuk, hogy ez kicsit visszavet majd minket. Reménykedtünk benne, hogy az első futamig behozzuk a lemaradást, de egyértelmű, hogy ma küszködtünk. Most sok információra van szükségünk, melyeket a hétvége során feldolgozhatunk."

Forrás: McLaren

A McLaren sportigazgatója, Sam Michael némileg optimistábban nyilatkozott, ő továbbra is hisz benne, hogy hosszú távon sikeres lesz az autójuk. "Nyilvánvaló, hogy jelenleg nem tartunk ott, ahol kellene" - mondta. "Elég sokat változtattunk az autónkon a téli szünetben, és hiszünk benne, hogy ez kifizetődik a szezon során."

"Igazából nem tudhatjuk, hogy állunk, míg nem teljesítettünk egy versenyhétvégét" - tette hozzá. "A szabadedzéseken szinte ugyanazt csináltuk, mint a teszteken - nem tudhatjuk, mire képesek a többiek, amíg nem vagyunk túl az első hivatalos edzésen."

A McLarennél uralkodó pesszimista hangulat ellenére az ellenfelek egyelőre velük is számolnak. A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szerint ilyenkor még egyik csapatot sem lehet leírni. "A tavalyi szezon jelentős részeiben az ő autójuk volt a leggyorsabb, tehát biztosan tudják, miért ezt az utat választották" - nyilatkozta a McLaren új modelljéről. "Majd az év végén meglátjuk, hogy helyesen döntöttek-e."