Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton a második edzés végén történt incidens ellenére rendkívül elégedett a Mercedes pénteken nyújtott teljesítményével. Nico Rosberg autója váltóhiba miatt állt le, de ő került a legközelebb a Red Bullokhoz Melbourne-ben.

A téli tesztek alapján úgy tűnt, idén a Mercedes is beleszólhat az élcsapatok közötti küzdelembe, és az Ausztrál Nagydíj pénteki szabadedzései is ezt támasztották alá. A második gyakorláson Nico Rosberg tudta a legjobban megközelíteni az élen végző Red Bullokat, a német 4 tizeddel maradt el Sebastian Vetteltől. A csapat azonban nem lehet tökéletesen elégedett, hiszen délután mindkét versenyző edzése idő előtt véget ért.

Lewis Hamilton az első edzésen Vettel és a két Ferrari mögött a negyedik helyen végzett, délután azonban 8 tizedes lemaradással csak a hetedik helyre volt elég az ideje. Néhány perccel az edzés vége előtt ráadásul a kavicságyban találta magát, miután a 6-os kanyart nem tudta bevenni. Hamilton az edzés után elárulta, a padlólemez egyik leszakadó eleme miatt vált irányíthatatlanná az autója.

"Levált a padlólemez előrenyúló része, majd felgyűrődött, és a kasztni aljához is hozzáért" - magyarázta. "Az autó elejét nem tudtam befordítani. A 6-os kanyarba érve elfordítottam a kormányt, de semmi sem történt, egyenesen ment tovább az autóm."

Hamilton elképzelhetőnek tartja, hogy akkor sérült meg a padlólemeze, amikor az edzés korábbi szakaszában elhagyta a pályát. "Lehet, hogy akkor történt, amikor egyszer túl szélesen fordultam" - ismerte el. "Szerencsére semmilyen alkatrész nem szenvedett komolyabb sérülést, könnyű kijavítani a hibát."

Forrás: Mercedes

Az incidens ellenére Hamilton elégedetten zárta a napot, főleg Rosberg ideje miatt nyilatkozott bizakodóan. "Nem maradtunk el túl sokkal a Red Bulltól - ez hihetetlen, és azt bizonyítja, hogy a srácok nagyszerű munkát végeztek a gyárban" - nyilatkozta. "Nem számítottam rá, hogy ennyire versenyképesek leszünk. Még korai lenne azt mondani, hogy mi vagyunk a Red Bull után a legjobbak, de az biztos, hogy ott vagyunk a mezőny elejében. Nagyon elégedett vagyok."

Csapattársához hasonlóan Rosberg edzése is a pálya szélén ért véget, alig két perccel Hamilton kicsúszása után parkolta le a Mercedest. "A második edzés végén váltóproblémám volt - előfordul az ilyesmi, a holnapi napunkat nem befolyásolja" - nyilatkozta a nap végén. "Érdekes napunk volt. Sok újdonságot kell tanulnunk az autónkkal kapcsolatban, de sokat javultunk a nap folyamán. Egyértelműen elégedettek lehetünk a tesztprogramunkkal, különösen azt figyelembe véve, hogy hol zártuk a tavalyi évet."

A csapatfőnök, Ross Brawn a második edzés után elárulta, már korábban észlelték Rosberg váltóhibáját. "Tudtunk a problémáról, de úgy döntöttünk, folytatjuk a körözést, hogy minél több időt tölthessünk a pályán" - magyarázta. "Összességében remekül sikerült az első nap, jó képet kaphattunk a gumikról és az autó balanszáról is."