Vágólapra másolva!
Nem győzik hangsúlyozni a csapatvezetők és a versenyzők, hogy a teszteken mutatott jó formájukból még korai lenne bármire is következtetni a jövőt illetően. A felkészülés során azonban nem blöfföltek.

Általános javulásról számoltak be a Mercedes tagjai a tesztidőszak végeztével. A versenyzők elégedettek az új autóval, és azt, hogy megtalálták vele az összhangot, bizonyítja, hogy az utolsó két tesztnapon Lewis Hamilton, illetve Nico Rosberg is megfutotta az aznapi legjobb időt Barcelonában, a lágygumis sprintek során megelőzve az összes többi csapatot, kezdve a Ferrarival.

Mindazonáltal hiába foglalták el a tabella 1. helyét, a Mercedesnél nem járnak örömtáncot. Ross Brawn csapatfőnök hangsúlyozta, hogy még nem végeztek a munkával.

"Ami a tesztprogramunk végeredményét illeti, elégedett vagyok a csapat elmúlt hónapokban mutatott fejlődésével és az autó fejlesztésével. Elértük a céljainkat az ütemtervvel, valamint a kitűzött kilométer-mennyiséget is" - nyilatkozta. "Még egy hetet a gyárban töltünk, hogy befejezzük az előkészületeket. Mint mindig, most is rengeteg munka vár ránk rövid időn belül. Reálisan ítéljük meg a teljesítményünket."

Toto Wolff sportigazgató ugyanakkor leszögezte, nem volt szemfényvesztés a teljesítményük. "Mi teljesítettük a terveket, és megcsináltuk, amit akartunk, de senkit sem akartunk lenyűgözni, vagy akár blöffölni" - mondta a DPA-nak. A Forma-1 történetében ugyanis korábban már előfordult, hogy egyes csapatok arra áldozták fel a tesztidőszakot, hogy folyamatosan kevés benzinnel küldjék pályára autóikat, és a jó köridőkkel szponzorokat próbáljanak szerezni.

Forrás: Mercedes

A vetélytársak figyelmét nem kerülte el a Mercedes formája, Kimi Räikkönen például az Auto Motor und Sportnak elmondta, szerinte "meglephetnek néhány embert", míg Felipe Massa kiemelte, hogy a W04 mind egy körön, mint hosszabb etapokon jónak tűnt.

Az új idény március 15-én, pénteken rajtol az Ausztrál Nagydíj szabadedzéseivel. A Mercedes már 2012-ben is erősnek tűnt a szezon előtt, de összességében csalódást okoztak rajongóiknak, hiszen hiába szerezték meg első modern kori győzelmüket, nem tudták állandósítani a helyüket az élmezőnyben.

Nico Rosberg, aki 2010 óta vezet a csapatnál, átélte a kellemetlen visszaeséseket, így ő is óvatosságra int. "Többek között a Red Bull (formája) is rejtély" - közölte. "Nagyon óvatosnak kell lenni a tempót illetően. Ténynek veszem, hogy egyes vetélytársaink megközelítőleg sem mutatták azt, amire valójában képesek. Melbourne-ben többet fogunk tudni."

A véleményét új csapattársa, Lewis Hamilton is osztotta a teszteket követően. "Szerintem fontos, hogy mindenkit visszarángassunk a földre, és felfogjuk, hogy még mindig rengeteg teendőnk van" - mondta. "Nem állítom, hogy teljesen elégedett vagyok. Talán ezt mondanám, ha úgy érezném, hogy egy rakétát vezethetek. Mindenesetre úgy érzem, jó alapanyaggal dolgozhatunk tovább."