Vágólapra másolva!
Két héttel az idény rajtja előtt véglegessé vált a Forma-1-es mezőny azzal, hogy a Force India megerősítette Adrian Sutil szerződtetését. A 30 éves német pilóta egy év kihagyás után tér vissza a csapathoz.

A Force India sokáig halogatta a döntést, hogy kivel pótolja a Sauberhez távozó Nico Hülkenberget, és a mezőny utolsó szabad pilótaülésének megkaparintására Adrian Sutilnak és Jules Bianchinak maradt a legtovább esélye.

Csütörtökre eldőlt, hogy a csapat végül a rutinosabb, 30 éves Sutil leigazolása mellett döntött, aki F1-es pályafutásának mind az öt idényét náluk teljesítette 2007 és 2011 között. (2007-ben még Spyker néven futott az istálló.) Ez idő alatt kilencven versenyen állt rajthoz, 95 pontot gyűjtött, és a legjobb eredménye a 2009-es Olasz Nagydíjon szerzett 4. hely volt. 2011 végi távozásához nagyban hozzájárult, hogy felfüggesztett börtönbüntetést kapott testi sértésért, amely során - állítása szerint véletlenül - egy törött pezsgősüveggel megsebesítette Eric Luxot, a Lotust birtokló Genii Capital egyik tulajdonosát egy sanghaji klubban.

Sutil most kapott egy új lehetőséget, egy év kihagyás után visszatérhet a Forma-1-be. A múlt héten, amikor még nem volt biztos a szerződtetése, Barcelonában már ki is próbálhatta az új autót. "Még elszántabb vagyok, hogy elérjem a céljaimat a Forma-1-ben" - jelentette ki a német versenyző. "A múlt heti barcelonai teszt igazán jól alakult, úgy éreztem, mintha nem is lett volna a kihagyás. Természetesnek éreztem az autó vezetését, sikerült gyorsan visszatérnem a régi kerékvágásba, illetve megtalálnom a határokat."

"Mostantól arra összpontosítok, hogy a legtöbbet hozzam ki az utolsó tesztből a héten, arra, hogy a csapattal együtt dolgozzak a szimulátorban, valamint arra, hogy a lehető legjobb formában legyek Melbourne-ben."

Sutil dobogós helyezéseket tűzött ki célul az idényre. A visszatéréséről azt mondta, szerinte megérdemel egy második esélyt. "Mindenki hibázik az életében. Ha sohasem hibáznánk, nem fejlődnénk. Nem hiszem, hogy létezik olyan ember, aki még sohasem követett el hibát" - mondta. "Az enyém talán másfajta, mert nyilvános volt. Pedig vannak, akik súlyosabb hibát vétettek, mégsem beszélnek róluk."

"Amikor valaki valami rosszat csinál, akár én, akár más, mindig adok neki egy lehetőséget, hogy megmutassa, hogy jó ember, adok neki egy második esélyt."

Forrás: Force India

Bianchi így valószínűleg még legalább egy évig tesztpilóta marad a csapatnál, ahol eleve úgy kalkuláltak, hogy minimum két éven át ebben a szerepkörben fogják alkalmazni, hogy megfelelően fejlődhessen.

Vijay Mallya csapatfőnök elismerte, nem volt egyszerű a választás. "A pilótafelállással kapcsolatos döntésünket nem volt könnyű meghozni, sokat töprengtünk az elmúlt hónapokban" - közölte. "Úgy éreztük, hogy Adrian tapasztalata és a csapathoz való kötődése előnyt jelent, és ez jelenti a legjobb esélyt arra, hogy megvalósítsuk a céljainkat a következő szezonban."

A Force India másik versenyzője Paul di Resta lesz.