Vágólapra másolva!
A kis csapatok örülnének neki, ha egyelőre tiltólistán szereplő fődarabokat is vásárolhatnának az autóikhoz a nagyoktól.

A Forma-1 többek között abban különbözik az autósport szériáinak többségétől, hogy kizárólag konstruktőrnek minősülő csapatok indulhatnak benne. Ettől az évtől kezdve a Sportszabályzatban is fel van sorolva, hogy ehhez az autó mely részegységeit muszáj önállóan előállítani. A listán nem csupán olyan fődarabok szerepelnek, mint a váz, a vezetőszárnyak, a padlólemez és a diffúzor, hanem kevésbé fontosak is, köztük a pedálok, a teljes kormánymű, a műszerfal kapcsolói, vagy a fékerőelosztó mechanizmus.

A csapatok lényegében csak a motort, a sebességváltót, a KERS-t és a gumikat szerezhetik be külső forrásból, és a kicsikre különösen nagy terhet ró, hogy minden mást házon belül kell elkészíteniük. A Caterham főnöke, Cyril Abiteboul szerint az ő érdekükben célszerű lenne felülvizsgálni a tiltólistát.

"Friss szemlélettel kellene átgondolni, hogy ezeknek az alkatrészeknek tényleg meghatározó szerepük van-e a showban, és jelentősen hozzájárulnak-e a teljesítményhez" - mondta az Autosportnak. "Ha a válasz nem, vagy legalábbis nem igazán, akkor el kellene gondolkodnunk azon, hogy a csapatok több alkatrészt adhassanak-vehessenek."

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo régóta kardoskodik a mellett, hogy a csapatok a teljes autót másoktól vásárolhassák, Abiteboul azonban inkább csak a lista egyes elemeinek eltörlését tartaná jó megoldásnak.

"A Concorde Agreement kapcsán zajlik egy vita arról, hogy pontosan ki minősül konstruktőrnek" - mondta. "Én személy szerint úgy gondolom, hogy létezik egy középút, nem kell elmenni a teljes autók értékesítéséig."

"Még ha a versengés legtisztább definíciója szerint semmilyen együttműködésnek nem kellene lennie a csapatok között, azért sok részlet van, amit mi magunk készíthetünk el. Nehéz gazdasági környezetben kell boldogulnunk, és úgy jobban meg tudnánk indokolni a költekezésünket, ha feloldanánk azoknak az alkatrészeknek az adás-vételét, amelyek nem változtatják meg a show alapelveit."