Vágólapra másolva!
Damon Hill szerint a Forma-1-ben mindig bonyolult volt a pénzügyi helyzet, de manapság már az alacsonyabb kategóriákig sem lehet eljutni támogatás nélkül. Nem hiszi, hogy egyhamar megoldást lehetne találni a kialakult helyzetre.

Miután a Marussia hétfőn bejelentette, hogy érvényes szerződése ellenére Timo Glocknak távoznia kell a csapattól, ismét előtérbe került az úgynevezett fizetős versenyzők kérdése a Forma-1-ben. Az istálló ugyanis nem tagadta, hogy Glocknak pénzügyi okokból nem tudnak többé helyet biztosítani: a német fizetést kapott, a Marussiának viszont olyan versenyzőre van szüksége, aki szponzorai révén segíthet a nehéz anyagi helyzetbe került csapaton.

Bár a kisebb Forma-1-es istállóknál hosszú ideje fontos tényezőnek számít a versenyző által hozott pénz, manapság egyre több istálló kényszerül arra, hogy a vezetési képességek helyett az anyagi helyzetet vegyék figyelembe a pilóták kiválasztásánál. Idén többek között Kamui Kobajasi és Heikki Kovalainen is a szponzorok hiánya miatt került ki az F1-ből. Az 1996-os világbajnok Damon Hill aggódva figyeli a Forma-1-ben kibontakozó helyzetet.

"Egyre több pénzt követelnek a versenyzőktől, hiszen mindenki szeretne ütőképes maradni" - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek. Szerinte az utóbbi években az alsóbb kategóriákba is egyre nehezebb lett eljutnia egy átlagos családból származó fiatalnak. "Manapság már a Forma-1-be vezető úton is rengeteg pénzre van szükség."

Hill nem bízik benne, hogy a közeljövőben megfordul a helyzet, és ismét a tehetség kerül előtérbe. "Ebből a szempontból mindig bonyolult volt ez a sportág, de fogalmam sincs, hogy lehetne megoldást találni a helyzetre" - ismerte el. "A fociban ez a modell egyáltalán nem működne. Csak az kerülhetne be a Manchester United középpályásai közé, aki valóban jól is játszik."