Vágólapra másolva!
Bár a téli szünet elnevezéséből azt következne, hogy a Forma-1-es pilóták ezt az időszakot láblógatással töltik, valójában ez az a néhány hónap, amikor a legkeményebb edzésprogramot kell teljesíteniük, hogy fizikailag és fejben is készen álljanak a szezonra. Ez persze nem jelenti azt, hogy néha azért ne lazítanának. Mégpedig így...

Az egyre sűrűbben érkező sajtóközlemények megnyugtatóan jelzik, hogy a Forma-1 2013-as szezonja hamarosan teljes erővel berobban a hétvégékbe. A téli szünet kicsit olyan, mint valamiféle vákuum a záró- és nyitófutam vibráló izgalma között, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lenne szerves része a versenyeknek. Csak kicsit másképp.

Azok, akik kizárólag motorzúgásban tudják elképzelni a levezetést, a Bajnokok Tornájának rajtjánál jelentkeztek versenyre Bangkokban. Az évente megrendezett esemény remek lehetőséget ad arra, hogy az autósport különböző kategóriáiban versenyző pilóták összemérjék a tudásukat, a presztízsharc mellett azonban ugyanilyen fontos, hogy az egész egy jó móka. Nem mintha el lehetne képzelni, hogy a hatodszor a Nemzetek Kupáját megnyerő Michael Schumacher-Sebastian Vettel páros bármilyen versenyhelyzetet is félvállról venne. Aki szintén nem bánta meg, hogy a lazább téli menetrendbe beiktatatta a bangkoki tornát, az Romain Grosjean volt. A francia, bár mindössze másodszor kapott meghívást, magabiztosan nyerte meg az egyéni versenyt, majd két nappal később meg is hosszabbították a szerződését a Lotusnál, így volt mit ünnepelnie.

Azok, akik decemberben lemaradtak a gálaversenyről, Felipe Massa januári jótékonysági gokartgáláján töltődhettek fel egy kis izgalommal Brazíliában. A Desafio das Estrelas (Csillagok Kihívása) 2013-as kiadásának mezőnyében ott volt Fernando Alonso, Bruno Senna, Kamui Kobajasi is, de a versenyen végül mégis a Ferrari tehetségkutató programjának tagja, Jules Bianchi bizonyult nyerőnek.

Forrás: Twitter
Webber lába a kapoccsal

Nem Massa volt az egyetlen, aki versenyszervezéssel töltötte a téli szünet egy részét. Mark Webber a saját magáról elnevezett jótékonysági kihíváson tette tiszteletét Tasmániában. A mountain hegyibringázást, kajakozást és más embert próbáló sportágakat felvonultató kaland annak ellenére visszatérő program a Red Bull ausztrál pilótájának téli szünetében, hogy a 2008-as versenyen eltörte a lábát, így akkor veszélybe is kerülhetett volna a szezonja. Webber nemcsak aktívan, hanem passzívan is élvezi a sportot, természetesen nem hagyhatja ki hazája Grand Slam tornáját, az Ausztrál Opent, igaz, twitteres bejegyzéseiből ítélve nehezen viseli Maria Sarapova sikításait.

Ugyancsak a twitteres üzeneteiből derül ki, hogy Webber a téli szünetet a régi fényképek szortírozásával is töltötte, és nem tudta megállni, hogy párat ne osszon meg a követőivel. Az ausztrál telének a legjobb pillanatai között szerepelt nagy valószínűséggel az is, hogy a már említett baleset után négy évvel most végre eltávolították az utolsó fémkapcsot is a lábából. Természetesen erről az eseményről is egy képpel emlékezett meg.

A jótékonykodás nem maradt ki Alonso téli szünetéből sem, decemberben futással gyűjtött pénzt a rászorulóknak. Pár rendezvényen boldoggá tette a Ferrari szponzorait a jelenlétével, és ő is nosztalgiázott néhány tavalyi kép révén. Az F1 nélküli időszakot sem bírta ki anélkül, hogy ne osszon meg újabb, szamuráj-címkével ellátott magvas bölcsességeket a Twitteren az élet dolgairól. Szilveszter után pedig belevetette magát a pszichikai hadviselésbe, és üzengetni kezdett a Red Bullnak, amihez kapóra jött, hogy a világbajnok csapat mindenható tanácsadója, Helmut Marko célba vette őt a nyilatkozataival.

Forrás: corre1kmmas.org
Alonso egy jótékonysági futóverseny után

Sebastian Vettel téli szünetének a fénypontja valószínűleg az isztambuli FIA-gála volt, ahol átvehette a világbajnoki címért járó trófeát - sorozatban harmadszor. Nem sokkal előtte a Red Bull Milton Keynes-i gyárában is tartottak egy kiadós ünneplést. A vakáció egyéb, nem sajtónyilvános mozzanatait azonban a német világbajnok legalább annyira védi, mint a magánéletét, s minthogy sem a Twitteren, sem a Facebookon nincs jelen, az állandó közlési kényszer miatt sem fenyegeti az a veszély, hogy esetleg bepillantást enged a barikádja mögé. A német sajtó jelentése szerint Vettel a harmadik vb-címe után nem vágyik másra, mint arra, hogy egyszerűen kifújhassa magát. "Szeretnék Sebastian Vettelre, az emberre koncentrálni" - nyilatkozta a téli szünet titokzatos programjáról.

A legizgalmasabban valószínűleg Sergio Pérez tele alakult, akinek volt pár nyugodt hete, hogy felfogja, az idei szezontól már McLaren-es pilóta lesz. Új főnöke azonban nem hagyta túl sokáig merengeni a meseszerű fordulaton, hiszen sauberes szerződésének a lejárta után, január elsején már kezelésbe is vették őt Wokingban, hogy a szezon első futamára nyerni képes pilótát faragjanak belőle. "Sergio sokkal kevesebb időt tölthet majd Mexikóban, mint gondolná" - figyelmeztette még tavaly leendő versenyzőjét Martin Whitmarsh, aki az első adandó alkalommal beültette a szimulátorba az új fiút. Pereznek nemcsak az autóval és a wokingi környezettel kell megismerkednie a téli időszakban, hanem szoknia kell azt a nyomást is, amely azzal jár, hogy egy élcsapat színeiben versenyez. Pérez decemberi Twitter-bejegyzéseiből az derül ki, hogy kifejezetten érzelmes heteket tud maga mögött. Alig győzte megköszönni a Saubernek az eddigi éveket, szóban és képben is nosztalgiázott kicsit, majd egy éles váltással McLaren-egyenruhára váltott, és minden mondatából az jött át, hogy fülig ér a szája.

Forrás: Twitter
Egy kis pihi? Dehogy! Button már az előszezoni tesztelésre edz

Legújabb csapattársa, a most már Mclaren-veteránnak számító Jenson Button a Twitteren rendkívül jól dokumentált téli szünetet tudhat maga mögött. Delfinekkel, barátokkal és barátnőjével, Jessica Micsibatával töltötte az ünnepeket Hawaiion, ahol minden adott volt ahhoz a feltöltődéshez, amely az edzője szerint létszükséglet számára. Buttonnak a kikapcsolódásról alkotott sajátos elképzeléseibe belefért az is, hogy részt vegyen a Honolulu Maratonon, s a csaknem 24 ezer résztvevőből végül a 66. helyen ért célba. A Twitterre feltöltött képeiből ítélve a fitneszőrült nem fogta vissza magát, a legtöbbször kerékpáros-, úszó- vagy futószerelésben pózol. A tavalyi szezon végén ő is elismerte, a téli szünetnek döntő jelentősége lesz abból a szempontból, hogy milyen esélyekkel indulhat majd a vb-címért 2013-ban. Azért neki is kijutott öltönyös eseményekből, decemberben az év brit versenyzőjének választották meg az Autosport díjátadóján. Az elmúlt négy évben háromszor hódította el ezt a címet, idén Lewis Hamiltont, Paul di Restát és Dario Franchittit utasította maga mögé.

Forrás: Instagram
Lewis és Nicole lazítanak

Lewis Hamilton barátnője, Nicole Scherzinger szülőhelyén, Hawaiion köszöntötte az újévet, bár arról nincsenek információink, hogy szerveztek-e páros randevút Buttonékkal. Több romantikus beállítású képpel oszlatták el viszont azokat a feltételezéseket, hogy a távkapcsolatok nem működnek. A hawaii nyár mellett Hamiltonék találtak egy gyönyörűen behavazott környéket is arra, hogy megfuttassák a síléceiket és a hómobiljaikat, és képei alapján a világbajnok remek teret talált a kikapcsolódásra saját zenei stúdiójában is.

A tavaly nagy vihart kavaró bejegyzések után Hamilton magához képest visszafogottabb volt a Twitteren, és szavak helyett inkább képekben közvetítette a tél történéseit. Ezek alapján elmondható, hogy új sportcipővel köszöntötte a karácsonyt, és bowlingozással ünnepelte a születésnapját. December 16-án töltötte el (egyelőre) utolsó napját Wokingban, és ennek tiszteletére készített is egy közös fényképet az autóival. A mercedeses kalandról azonban egyelőre még hallgat, és a csapat is csak annyival jelezte a McLaren világbajnokának az érkezését, hogy sejtelmes ízelítőt adott a Hamilton aláírásával ellátott rajongói szuvenírekből.

Forrás: Instagram
Hamilton és barátnője a nyár mellett telet is találtak a szünetben

Kimi Räikkönen természetesen nem vette a fáradtságot, hogy bármilyen formában beszámoljon a téli szünetéről, valószínűleg örült, hogy végre békén hagyják. Az isztambuli FIA-gálán készült néhány fotóról azonban kiderült, hogy sikerült végre öltönyt rákönyörögni, bár a nyakkendőnek makacsul ellenállt, továbbá sikerült leforgatni vele a legviccesebb karácsonyi videót, amelyhez természetesen nem kellett több, mint az, hogy a finn önmagát adja.


Pastor Maldonado magánéleti ügyintézésre használta a téli szünetet, és feleségül vette barátnőjét, a magyar származású Gabriella Tarkanyt. A vakáció egy részét - legalábbis a twitteres bejegyzései szerint - a rákkal küszködő venezuelai elnök, Hugo Chávez egészségi állapota feletti aggódással töltötte. Nem csoda, hiszen a PDVSA szponzori támogatása, amely egyáltalán lehetővé teszi számára a versenyzést a Williamsnél, jórészt éppen rajta múlik.

Kamui Kobajasi a tél nagy részét annak az elképesztő mennyiségű pénznek az összeszámolásával töltötte, amelyet a rajongói gyűjtöttek össze neki egy 2013-as pilótaülés reményében, de végül bele kellett törődnie, hogy így sem folytathatja a pályafutását.