Vágólapra másolva!
Jackie Stewart rámutatott, hogy a brit sztár sorsa az F1 iránt közömbös igazgatótanácsi tagokon múlik.

A háromszoros világbajnok Jackie Stewart valósnak érzi a veszélyt, hogy a Mercedes a sorozatos kudarcok hatására leállítja Forma-1-es programját, így Lewis Hamilton, aki 2013-tól három évre szerződött a csapathoz, állás nélkül marad.

"Ross Brawnt csodálatos embernek tartom, és az a véleményem, hogy a Daimler Benz az autósport történetének egyik legnagyszerűbb vállalata" - mondta Stewart az Autosport International shown. "Csakhogy nyerniük kell. Az Ezüst Nyilaknak muszáj győzniük."

"Akár Stirling Moss és (Juan-Manuel) Fangio, akár (Rudolf) Caracciola vagy a harmincas évek más nagyjai ültek a volánjánál, a Mercedes mindig csakis a győzelemért szállt be a sportba."

"Ha ez nem jön össze nekik, kiszállnak. Ez a kockázat. Amennyiben bármilyen okból nem nyernek, egy igazgatótanácsi ülésen öt perc sem kell hozzá, hogy az autósport iránt nem rajongó igazgatók meghozzák a döntést."

A Mercedes menedzsmentjében már akkor is sokan fanyalogva fogadták az önálló csapat indításának ötletét, amikor 2009 végén felvásárolták a Brawn GP-t, az F1-es program támogatottsága tehát kezdettől fogva nem tekinthető biztosítottnak. A helyzet azóta még tovább romlott, egyrészt az elhúzódó gazdasági válság, másrészt az istálló kudarcai miatt. A tavalyi szezon után a Mercedes egész sportprogramját irányító Norbert Haug közös megegyezéssel távozott is a posztjáról, jóllehet, egyesek nem őt, hanem Brawnt okolják a sikertelenségért.

Hamilton ezért Stewart szerint jobban tette volna, ha kitart eddigi csapata, a McLaren mellett, és még egyébként is fejlődnie kell.

"Ha óvatosan állt volna hozzá, azt mondta volna, hogy jobb maradnom a McLarennél, hiszen ők mindig versenyezni fognak. Soha nem szállnak ki az autósportból" - vélte a skót, Hamiltonról hozzátéve: "Amikor formában van, ő a leggyorsabb, de még nem képes rá elég következetesen."