Vágólapra másolva!
Szerinte Vettel sárga zászlós ügyével nem napokkal a Brazil Nagydíj után kellett volna foglalkozni. Úgy véli, egy állandó sportfelügyelővel jobban járna a Forma-1.

Jackie Stewart élesen kritizálta a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA), amely szerinte túlságosan "szervezetlen", így nem tud kifogástalan munkát végezni. A korábbi háromszoros világbajnok helytelennek tartja, hogy az FIA csak a Brazil Nagydíj utáni héten vizsgálta ki Sebastian Vettel állítólagos sárga zászlós előzését, amely akár a világbajnokság eredményét is megváltoztathatta volna. A szövetség végül a Ferrari kérésére lefolytatott eljárás alapján egyértelműen szabályosnak minősítette Vettel manőverét.

"Vajon jó döntés született-e a sárga és zöld zászlókkal kapcsolatban Brazíliában? És miért csak szerdán vagy csütörtökön merült fel a kérdés?" - nyilatkozta Stewart a City A.M.-nek. "A szövetség működésének szervezetlenségét bizonyítja, hogy ilyen későn került szóba az eset. Az egész világ ünnepli az új világbajnokot, erre szerdán felmerül egy ilyen ügy. Ez a menedzsment gyengeségét jelzi."

Az FIA azonnal reagált Stewart bírálatára: szerintük a Brazíliában történtek nem a szövetség munkáját minősítik, hiszen nem is kellett volna foglalkozniuk az üggyel, ha a Ferrari nem kér kivizsgálást. "A versenyirányítás azért nem jelezte az esetet a sportfelügyelőknek, mert nem is minősítették incidensnek" - jelentette ki az FIA szóvivője.

Stewart ettől függetlenül szeretné, ha a sportfelügyelők következetesebb munkát végeznének. Szerinte ezt úgy lehetne eléri, ha minden futamon ugyanaz a személy döntene a vitatott incidensekről. A jelenlegi rendszerben a négy sportfelügyelő személye hétvégéről hétvégére változik, egyikük mindig egy korábbi vagy jelenlegi autóversenyző. "Hogy lehet minden futamra négy különböző sportfelügyelőt kinevezni?" - tette fel a kérdést 1969, 1971 és 1973 világbajnoka. "Miért nem neveznek ki egyetlen szakembert?"

Stewart azt is furcsának tartja, hogy az FIA 2009 óta hivatalban lévő elnöke, Jean Todt egyelőre botrányoktól mentesen, szinte észrevétlenül irányítja a szövetség munkáját. A skót szerint nem véletlen a nagy csend, Todt egyelőre szándékosan a kivárás taktikáját alkalmazza.